Nightcrawler (2014)

Nightcrawler (2014)

Un infractor sociopat, Lou Bloom (interpretat de Jake Gyllenhaal), începe activitatea de cameraman independent. Acesta începe ca să își petreacă nopțile în căutarea unor subiecte cât mai sângeroase și șocante pentru a le filma și pentru a vinde mai departe aceste filmări televiziunilor locale.

Se ajunge la o veritabilă luptă între toți acești cameramani, fiecare încercând să ajungă primul la locul unde se întâmplă incidentele și să prindă cele mai bune cadre.

Louis Bloom dă dovadă de perseverență și ajunge să remarce printre cei care vindeau înregistrări video televiziunilor. Filmul surprinde foarte bine lipsa de empatie a personajului principal, prezentându-l ca pe un individ contemporan, care învață de pe Internet, care face cursuri online și așa mai departe. Lou Bloom este lipsit de orice fel de norme (morale, etice, deontologice etc), fiind în stare să facă orice pentru a filma un eveniment care s-ar vinde pe cât mai mulți bani. Este surprinsă evoluția lui și modul în care banii și pasiunea bolnavă îl modelează. Este în stare să treacă peste cadavre pentru a își atinge scopurile, încalcă toate normele posibile, fără a avea vreun fel de remușcare. Deși este un personaj negativ, Gyllenhaal dă dovadă de o inteligență aparte, de o genialitate pe care o folosește într-un mod total ilicit și greșit.

Pe de altă parte, Nightcrawler ne arată trista realitate a lumii jurnalistice, modul încare subiectele negative sunt monetizate de către televiziuni, modul în care știrile sunt gândite, felul în care subiectele sunt triate. Subiectele cât mai șocane, evenimentele cât mai sângeroase, accidentele, crimele, incendiile, atacurile sângeroase sunt cele care au prioritate.

Odată cu ascensiunea autodidactului Lou Bloom pare din ce în ce mai mult că lumea se învârte doar în jurul lui. Reușește foarte ușor să își manipuleze partenerul, persoanele din conducerea televiziunii cu care colaborează, poliția. Totul se oprește cu un final care reușește să echilibreze ascensinea diabolicului Bloom, dar într-un mod mult prea evident, un contrast mult prea puternic, un salt imens.

 

Nightcrawler (2014) a obținut nota 8 pe IMDb și a fost primit cu nenumărate aprecieri de către criticii de film, fiind și nominalizat la diverse secțiuni ale premiilor Oscar, BAFTA și Globul de Aur.

 

Trailer-ul Nightcrawler:

Lasă un răspuns