Continuăm discuția despre scandalul care a marcat presa în ultimele zile, Diesel Gate, dar de această dată nu mai este vorba despre Volkswagen, ci așa cum spuneam de ieri, acest scandal este a escaladat deja și este în plină expansiune.
De această dată discutăm de impactul pe care presa îl are asupra scandalului Diesel Gate. Pe scurt, o știre lansată de către publicația auto germană AutoBild despre implicarea companiei BMW în acest scandal, respectiv utilizarea unui soft identic cu cel utilizat de Volkwagen. S-a dovedit, în fine, a fi o eroare, iar jurnaliștii AutoBild au revenit cu scuze, dar era cam târziu, cotațiile la bursă ale companiei BMW scăzuseră deja cu 10%. Conform experților financiari, pierderea produsă de către jurnaliștii germani prin publicarea știrii se învârt în jurul a 5-6 miliarde de euro.
Așa cum am mai zis, se pare că de această dată nu discutăm despre niște simple rechemări în service a unor automobile, ci situația este mult mai gravă. În fine, nu acesta este scopul acestui articol, ci doresc să subliniez influența pe care presa o poate exercita într-o asemenea situație, acea presă pe care mulți dintre noi o considerăm aproape moartă, lipsită de calitate. Să ne raportăm strict la acest caz din scandalul Diesel Gate, a fost nevoie doar de o știre de câteva ore pentru ca BMW să înregistreze pierderi aproape cât PIB-ul Republicii Moldova pe un an. Acesta nu este decât o mostră a influenței pe care presa încă o poate exercita. De această dată este vorba de influențarea unei piețe financiare, dar același mecanism de influențare poate fi folosit și în cazul politicii, spre exemplu. 🙂 Și sunt folosite, bineînțeles.