Moldova urmează după Ucraina?

Despre conflictul din Ucraina am scris și s-a tot scris în ultimul an. Interesele Rusiei în zonă sunt destul de clare, iar motivațiile atacurilor din estul Ucrainei, prin intermediul unor rebeli sunt lesne de înțeles.

În Transnistria le-a reușit mișcarea, au reușit să îi rupă de orice stat din zonă și să își declare independența. În Crimeea, la fel. Acum încearcă în estul Ucrainei, în Luhansk și în Donețk. Așa cum scriam ieri, liderul rebelilor, Gubarev, a declarat că rebelii se vor opri când vor ajunge la granița cu România, întregind teritoriile Noii Rusii.

 

Așa cum m-am temut, problemele nu vor înceta prin semnarea unui armistițiu, acesta fiind rupt la mai puțin de două zile de la semnarea păcii. Strategia lui Putin nu se oprește aici și, după ce a declarat în mod indirect, prin intermediul rebelilor, că vrea să ajungă la granița cu România, începe să își pună planul în practică și să își respecte pașii stabiliți (cu mult timp înainte, probabil). Printre aceștia se numără și destabilizarea Republicii Moldovaurmând ca ea să aibă aceeași soartă ca și Crimeea sau Donețk și Luhansk.

 

Toate acestea se întâmplă prin infiltrarea unor militari (fără însemne) în Republica Moldova. Aceste trupe fără însemne cooptează moldoveni și îi instruiesc: cum să dezinformeze, cum să folosească arme de calibru mic și cum să acționeze în cazul unei situații de criză. Prezența acestora în zonă a fost confirmată de către mai multe surse din presa moldoveană, dar și de un fost oficial moldovean, Ghenadie Cosovan, fost viceministru al Afacerilor Interne în Republica Moldova.

Trebuie să ne amintim că în Crimeea situația a fost similară, acolo fiind prezenți militari fără însemne cu o lună înainte de anexarea Crimeii la Rusia. Ne putem aștepta în orice moment ca și în Moldova să apară situații de criză în care să fie implicate persoane dubioase care vor să se apropie de Rusia, s-ar autonumi ei etnici ruși.

Rusia mai are un avantaj în zonă, este vorba despre Transnistria. Conform unor surse, rezerviștii din Transnistria au fost chemați pentru antrenamente timp de o lună. Posibilitatea pregătirii lor pentru un eventual conflict în zonă este destul de mare, dar așteptăm să vedem evoluția problemei.

Cert este că Rusia este din ce în ce mai determinată să își ducă planurile la îndeplinire. Ceea ce încearcă, de fapt, este să obțină acces la Marea Neagră și să aibă posibilitatea de a exploata bogatele zăcăminte de hidrocarburi din zonă.

 

Trebuie să tratăm foarte serios războiul pe care îl duce Rusia și, la fel, să luăm și planurile lor în serios, oricât de nebunești ar părea acestea. Nimeni nu l-a crezut pe Hitler atunci când și-a înșirat planurile în Mein Kampf, păreau pure fantezii, dar se pare că a reușit să le ducă la îndeplinire. Poate ar trebui să fim mai atenți la istorie și ar trebui să încercăm să îndreptăm unele lucruri, să învățăm ceva din urma tragediilor suferite de alții. Momentan niciun semn în acest sens.

Lasă un răspuns