Moda scrisorilor deschise

Dacă îți petreci mult timp online în fiecare zi, cu siguranță ai observat că e o nouă modă: moda scrisorilor deschise. Dacă înainte erau folosite de către puține persoane, care reușeau să transmită mesaje relevante, să obțină un efect scontat asupra cititorilor, acum putem observa cum scrisorile deschise se transformă și iau forme hilare, acum orice problemă se transpune într-o scrisoare deschisă, orice mesaj sau opinie ți-o expui într-o scrisoare deschisă.

 

Poate acest articol ar fi mai șic dacă ar fi numit Scrisoare deschisă către scriitorii de scrisori deschise, dar mai bine nu. Poate deja avem o nouă nișă: cititori de scrisori deschise, nu m-ar mira.

 

Ești nemulțumit de nu știu ce lege a lui Ponta sau de nu știu ce declarație a lui? Nu ezita să-i scrii o scrisoare deschisă, să știe toată lumea cât de găgăuță-i Ponta. Dacă nu reușești să convingi lumea, scrie-i o scrisoare deschisă și soției lui Ponta și mamei lui Ponta, și copiilor (dacă are), câte una pentru fiecare, să vadă lumea cât de iscusit ești în scrierea de scrisori deschise.

 

Nu îți place de Băsescu? Ai o problemă cu navele lui? Ai rău de mare și n-ai de cine să te legi? Scrie-i lui Băsescu o scrisoare deschisă. Eventual, ca să te ia lumea în seamă mai scrie-le și animalelor lui de companie câte o scrisoare deschisă, să știe și ele (și toată lumea) ce stăpân au.

 

Nu ești mulțumit că secuii își vor autonomia? Scrie-le și lor o scrisoare deschisă și mătură cu ei pe jos, să știe toată lumea cât de naționalist ești (și ce limbaj de tip crescut la colțul blocului ai).

 

Nu ești mulțumit de ceasul care a sunat în această dimineață (Și nu te-ai trezit că ai băut cât un bou aseară)?? Bagă o scrisoare deschisă pe Internet către toți producătorii de ceasuri deșteptătoare și înjură-i pentru că dau naștere lucrurilor care îți strică somnul, cere-le în mod public să schimbe acel „ȚrRRRR!!!” depășit de multă vreme cu ceva ce place la lume: să bage și ei o manea, acolo, să îți fie dimineața mai bună. Chiar așa, nu ar strica ceasuri de perete în care cucul să fie înlocuit de cântâreți de manele, vinde-le ideea într-o scrisoare deschisă, s-ar putea să fii următorul Steve Jobs, nu rata această ocazie!

 

Nu îți convine că nu ai pe cine vota la alegerile prezidențiale? Adresează-le o scrisoare deschisă tuturor candidaților la prezidențiale și include la sfârștiul ei „Băăă, deșteptați-vă!! Fiț’ mai educaț’ și mai deștepț’, să am și eu cine vota, că cu voiiii!!!”.

 

Ți se pare că tabloidele scriu numai prostii? Scrie repede, în timp ce-ți beau cafeaua și în timp ce te îmbraci să mergi la muncă o scrisoare deschisă către toate tabloidele de pe mapamond, să știe și ele și să afle și toată lumea cât îs de penibile și tabloidele astea! Că numai rahaturi scriu! Dacă nu faci publică această scrisoare deschisă în 5 minute, s-ar putea ca cineva să îți fi luat-o înainte și să le fi scris deja o scrisoare deschisă, și atunci pici tu de prost și nu vei mai primi likeuri și shareuri, ba chiar vei fi și înjurat de prietenii tăi că ești un plagiator ordinat: „Scrisori deschise d-astea scrii tu, bă fraiere? Vezi c-au mai scris vreo 10 o scrisoare deschisă la fel ca a ta, acum vreo 2-3 ani, plagiator de scrisori deschise ce ești!”

 

Ai văzut vreunul comentând că nu îi place articolul pe care l-ai scris ieri pe blog? Bagă repede și către el o scrisoare deschisă, să le arăți tuturor că tot ce scrii tu este cool și că nimeni nu are voie să comenteze de rău blogul sau articolele pe care le scrii tu.

 

Ai observat că Internetul ăsta s-a umplut de reclame? Peste tot numai bannere, linkuri și recomandări, care mai decare mai nesimțite. Scrie o scrisoare deschisă și despre asta, să își dea seama lumea că nu numai ei văd reclame peste tot pe Internet, ci și tu, un activist social care dorește să facă lumea conștientă de toată mizeria publcitară de pe Internet. „Creez cu această ocazie mișcarea anti-publicitară #Publicitatepestetot. Like, comment sau share, pliz.”

 

Nu-ți place scrisoarea deschisă scrisă ieri de către prietenul tău? Răspunde-i printr-o scrisoare deschisă și arată lumii întregi ce fraier e prietenul tău. Nu uita ca la sfârșit să adaugi faptul că aștepți răspunsul lui tot într-o scrisoare deschisă.

 

 

Gata! Stop miștocăreală, trecem la lucruri serioase! Dincolo de orice glumă proastă, scrisorile deschise sunt plictisitoare dacă nu au un subiect  bun, iar dacă ai o problemă nu este cea mai bună soluție să încerci să scrii o scrisoare deschisă nu știu cui, că poate ți se va rezolva.

Dacă Ariel a reușit să pișcotărească un iPhone de la Vodafone printr-o scrisoare deschisă, nu vă gândiți că același lucru vi s-ar putea întâmpla și vouă. Dacă o tânără i-a scris o scrisoare lui Ponta și toată lumea a distribuit-o și comentat-o pe Facebook, nu la fel se va întâmpla și cu scrisoarea voastră deschisă, vă garantez!

 

Pân’ la urmă, închideți naibii scrisorile alea și exprediați-le, nu trebuie să afle toată lumea ce probleme sau nemulțumiri aveți voi, chiar nu ne interesează!

Lasă un răspuns