Mesaj din partea persoanei din spatele #PanamaPapers

Dezvăluirile #PanamaPapers de la începutul lunii trecute au aruncat în aer mai multe nume importante din politica internațională și au apărut imediat și demisiile de rigoare. Ca întotdeauna, au fost persoane care au infirmat toată povestea legată de Mossack Fonseca și au contestat veridicitatea informațiilor, păstrându-și cu indolență funcțiile pe care le aveau.

RISE Project, publicația care a avut un rol important în distribuirea și viralizarea scandalului #PanamaPapers în România, a publicat recent un manifest scris de către persoana care stă în spatele dezvăluirilor.

Această persoană declară că nu a avut și nici nu are vreo legătură cu vreun serviciu secret și atrage atenția asupra modului în care cei bogați au reușit să conducă lumea. Dacă până cândva puterea însemna deținerea de mercenari și armate, acum situația s-a schimbat și informația a devenit puterea. Cei bogați și-au achiziționat mijloace de comunicare în masă și așa au acaparat și puterea. În manifest autorul declară că informațiile despre #PanamaPapers au fost puse la dispoziția mai multor ziare, dar, în mod deloc surprinzător, acestea au refuzat să participe la această investigație.

Din păcate, așa cum afirmă și autorul manifestului publicat de RISE Project, problema nu se reduce doar la bani, ci are și implicații morale profunde, putem vorbi că ne aflăm într-un hău, într-o criză în care nu există reguli, nu există bun-simț, etică sau deontologie, fiecare e mânat de interesul propriu, fără a ține cont de mijloacele prin care ajunge la împlinirea proprie.

Citiți manifestul și totul vă va fi mult mai clar. Pe final aș dori să subliniez și un aspect care m-a pus pe gânduri, autorul anonim scrie că a încercat de mai multe ori să îi contacteze pe cei de la WikiLeaks, dar aceștia nu au răspuns. E destul de ciudată neimplicarea celor de la WikiLeaks, mai ales că aceștia au pozat de-a lungul timpului în niște militanți pentru destructurarea acestor cercuri de interese.

Lasă un răspuns