Mediul online nu reflectă realitatea socială.

Azi sunt alegerile prezidențiale despre care tot scriu pe aici de apoape două,dacă nu chiar de mai mult timp. Pe Internet deja se scriu predicții despre cine va fi câștigătorul acestor alegeri, dar curios este că nimeni nu îl susține pe Ponta, în afară de analfabeții care au descoperit Internetul… nu se știe cum.

Dacă ar fi să vedem un rezultat al alegerilor prezidențiale în funcție de mediul online președintele României ar fi ori Iohannis ori Macovei. În majoritatea cazurilor, depinde de canalul pe care îl urmărim, aleși din primul tur.

Ar trebui să ne punem câteva întrebări de bun simț, oare de ce ne aflăm în această situație. Încerc să dau câteva explicații, care îmi trec mie prin cap:

  1. E cool să spui ce spune majoritatea. Aici trebuie să îi avem în vedere pe influencerii din mediul online, care au în general opinii curate, sunt oameni întregi la minte. Aceștia își exprimă opiniile și fanii, urmăritorii lor le preiau și le distribuie mai departe (și le mai și însușesc, poate). Trebuie să precizăm aici că opiniile din mediul online nu se reflectă întotdeauna și în alegerile făcute în cabina de vot, existând unele persoane care deși fac propagandă pentru cineva, aleg pe altcinva. 🙂
  2. Oamenii care au acces la Internet au un nivel mai ridicat de educație. Nu știu dacă asta se confirmă, având în vedere numărul (într-o creștere alarmantă) de postaci, de îndoctrinați și de analfabeți din mediul online. Nu știu cum să zic, dar aceste caracteristici nu „se pupă” deloc cu inteligența.
  3. Mediul online nu reflectă realitatea socială. Fiecare se dă pe Internet cum vrea să pară, nu îl auzi pe niciunul plâgâdu-se că nu a avut ce să mănânce azi. Sub vălul anonimității oferite de Internet fiecare se dă cum vrea el, cum vrea să îl vadă altul, nu așa cum este el.Ei zic că votează cu cineva, dar o fac doar pentru că majoritatea celor din online spun asta (apropo, mai înainte ziceam de influenceri), dar în cabina de vot au o cu totul altă opțiune, prefer să nu zic care, se știe foarte bine. De fapt, cam asta e explicația pe care o găsesc. Mulți doar spun că votează cu cineva, din varii motive, dar votează o cu totul altă persoană.

 

Suntem în primul tur de alegeri prezidențiale. Așteptăm primele exit poll-uri și discutăm, sper ca temerile să nu mi se adeverească, să nu fiu obligat să emigrez în Botswana (mi-am luat un angajament în fața prietenilor mei).

Lasă un răspuns