Primăria din Iași și-a pus în minte să omoare și ultimele business-uri care aduceau bani bugetului local, nu, nu e ceea la ce v-ați gândit voi, nu au interzis studenților ieșeni să mai consume alcool, nu au închis cluburile și nici puburile, ei au notificat toate companiile și agențiile publicitare care au spații publicitare în Iași pentru servicii de videochat, trimițând un ultimatum pentru a scoate toate reclamele (mare atenție!) indecente.
Cam atât, fără alte precizări. Ce înseamnă indecent pentru ei, nu am idee. Indecența este relativă, este dependentă de cultura la care te raportezi, pentru o femeie musulmană e indecent faptul de a i se vedea altceva în afară de ochi, în timp ce pentru unele femei din Europa pare de-a dreptul normal să umble nud pe plajele mării.
Ce o fi însemnând pentru demnitarii ieșeni? Unde doresc să ajungă prin luarea acestei măsuri? Vor să scape de un segment de afaceri de pe piață? Numai ei știu unde doresc să ajungă, dar să nu uite ceva înainte de luarea unei astfel de măsuri fără precedent în România: afișarea acelor reclame pentru videochat a fost avizată de către cineva înainte, iar acei „cineva” sunt tot ei.
Din punctul meu de vedere, mult mai „dăunătoare” sunt reclamele pentru nu știu ce firmă care îți promite să scapi de hemoroizi, reclamă afișată pe mai multe tramvaie care se plimbă zilnic pe străzile Iașului, nu mi se pare prea corect să fie eliminate reclamele pentru agențiile de videochat să dispară, iar cele pentru hemoroizi să rămână, dacă e să fie egalitate, să fie până la capăt. Nu sunt un mare susținător al agențiilor de videochat, dar susțin orice afacere ce aduce bani bugetului statului. Atât timp cât banii sunt produși în mod legal și veniturile sunt impozitate, puțin îmi pasă de altceva, iar această măsură de eliminare a afișajelor outdoor ale unor afaceri cinstite nu mi se pare motivată. Până la urmă acele materiale au primit niște aprobări înainte de a ajunge să fie văzute de către trecători, o agenție publicitară a primit acceptul primăriei pentru acele spații și așa mai departe.
Măsura e fără precedent în România, dar cred că ea va fi adoptată și de către alte orașe, mai sunt și alte locuri în care oamenii politici se plictisesc și trebuie să dea semne de responsabilitate în fața comunității, dar doar cu semnele rămân adesea, fără a face nimic concret.
Agențiilor nu le rămâne decât să se mute în alte medii de promovare, online-ul primând printre acestea. Aș dori să văd ce reacție mai au geniile politiciene românești la promovarea online a videochatului, poate ne vom trezi într-o zi cu îngrădirea și acestui, vorba aceea, Big Brother bate la ușă, iar clasa noastră politică e un izvor infinit de prostie.