Magazinele online au o nouă obligație

Începând cu data de 9 ianuarie a acestui an toți comercianții care desfășoară activități în mediul online au o nouă obligație: aceștia trebuie să includă pe siteul lor un link către platforma SOL, adică Soluționarea Online a Litigiilor, iar în engleză ODR: Online Dispute Resolution.

Platforma SOL, creată și administrată de către Uniunea Europeană are scopul de a soluționa litigiile dintre vânzători și cumpărători fără să apeleze la instanțele judecătorești.

Dacă până acum comercianții online erau obligați să afișeze un link către siteul Asociației Naționale a Protecției Consumatorilor, acum s-ar putea să asistăm la începerea creării unei mici ferme de linkuri (termen de specialitate – n. r.) către instituții naționale și internaționale.

Bineînțeles, există și măsuri coercitive prin care statul se asigură că toți comercianții se vor ralia noii relgmentări legislative, amenzile pentru neafișarea linkului pe siteurile comercianților sau pentru afișarea acestuia dar într-un loc slab sau puțin vizibil variază de la 2000 până la 5000 de lei. Trebuie precizat și faptul că reglementarea se aplică și în cazul mailurilor cu oferte pe care comercianții le trimit clienților lor.

 

Ca cetățean poate privesc această măsură cu indiferență, oricum știu că ANPC-ul se ocupă de astfel de dispute, iar dacă acum există o altă instituție care se ocupă de așa ceva, europeană s-ar zice, am aflat deja din alte surse. Eeh, nimic interesant sau important.

Ca webmaster situația stă cu totul altfel. Poate trecem peste aspectele legate de optimizarea siteului pentru motoarele de căutare (SEO), rezolvăm repede cu un link nofollow, dar discuția e complicată atunci când vine vorba de afișarea linkului într-un loc accesibil și vizibil. Ce înseamnă asta pentru autorități, cum vor verifica ele poziționarea linkului și care vor fi instrumentele (obiective!) cu ajutorul cărora vor aprecia poziționarea linkului? Până acum, existând deja obligativitatea afișării linkului către ANPC pe site, totul se rezolva simplu, linkul e afișat în footer pe majoritatea siteurilor. Să zicem că afișăm alături de acesta linkul către platforma SOL, oare autoritățile au de gând să mai creeze vreo campanie de link building pro-bono pentru vreun site de-al lor? Și, culmea, să mai aibă și posibilitatea de a câștiga bani de pe urma (ne)afișării linkurilor! 😀

Lasă un răspuns