Legea dării în plată este discutată de Guvern

După îndelungi dezbateri și controverse legate de legea dării în plată, a venit și momentul discutării acestei legi în forurile legislative din România. Ieri legea a fost discutată în Senat și a fost aprobată cu unanimitate de voturi, iar astăzi urmează să fie discutată de către Camera Deputaților.

O problemă tot mai aprinsă legată de legea dării în plată este includerea programului „Prima Casă” sub incidența acestei legi, unii dintre politicieni opunându-se acestei propuneri. O altă temă care stârnește discuții este legată de plafonul maxim pentru care această lege se aplică, în prezent fiind vorba de 150.000 de euro. Acest plafon pune probleme în ceea ce privește constituționalitatea legii, dar despre aceasta urmează să discutăm mai târziu, după ce Camera Deputaților va lua o decizie în ceea ce privește legea dării în plată.

 

Băncile sunt cele mai revoltate când vine vorba de darea în plată și nici Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, nu a vorbit cu prea mult optimism când a fost chestionat de ce părere are despre această lege, prevăzând în special efectele nocive pe care această lege le va avea asupra pieței creditelor, mulți dintre creditori refuzând să mai acorde credite dacă știu că nu au câștiguri de pe urma creditelor sau, mai bine spus, că acestea nu sunt prea sigure. Un alt risc al intrării acestei legi în vigoare este înăsprirea condițiilor în baza cărora sunt acordate creditele, aceasta ducând, implicit, tot la ceea ce am zis mai înainte, scăderea numărului celor care contractează împrumuturi.

 

Viitorul legii care are drept măsură protejarea categoriilor vulnerabile de datornici este incertă, dar aprobarea acesteia ar putea aduce schimbări considerabile pe piața economică, iar aici principalul rol îl au creditorii de pe piață, respectiv modul în care aceștia se vor adapta în cazul adoptării acestei legi.

Lasă un răspuns