Legea blogurilor aduce Rusia în epoca de piatră

De la 1 august legea blogurilor a intrat în vigoare în Rusia. Aceasta obligă orice blog sau site cu peste 3000 de vizitatori pe zi să se înregistreze și să intre sub supravegherea Roskomnadzor, un fel de instituție a cenzurii care are grijă ca în presă să nu apară informații false (de fapt, nimeni nu are voie să comenteze sau să scrie împotriva regimului Putin).

Această lege aduce Rusia în epoca de piatră, Internetul fiind singurul mijloc prin care rușii se puteau exprima liber, dar această lege limitează libera exprimare și ne aduce aminte de regimul comunist.. Se știe că în Rusia nu a fost niciodată un regim cu adevărat democratic în ultimii 20 de ani, fiind mai mult un regim autoritar, dar de această dată totul pare că se îndreaptă către un regim căruia nu ai cum să te opui, iar dacă vei încerca vei avea de suferit.

Cine nu se înregistrează în Roskomnadzor deși are peste 3000 de vizitatori pe zi riscă să fie amendat cu câteva sute de dolari și să îi fie închis siteul. Legea prevede amenzi mult mai mari pentru companiile și organizațiile care încalcă această lege, de peste 10000 de dolari.

Rezistența împotriva legii blogurilor nu întârzie să apară. Pe lângă opiniile care condamnă Kremlinul și această lege, majoritatea blogurilor și-au scos contoarele sau le-au alterat pentru ca acestea să nu arate mai mult de 3000 de vizitatori.

 

Această lege, de asemeni, obligă rețelele sociale să stocheze timp de 6 luni activitatea utilizatorilor. Aceasta nu ar fi o problemă dacă legea nu ar preciza și faptul că datele trebuie stocate pe servere aflat în Rusia. Pare o nebunie și nu știu cum vor reuși să pună această lege în aplicare, dar la cât de în stare de orice par putiniștii, nu m-ar mira ca într-o zi să aflăm că rușii nu mai au acces la Facebook pentru că au încălcat această lege.

 

Putin cam dă de pământ cu Internetul în ultimul timp și arată că îl poate ține sub control dacă vrea, dar s-ar putea ca toate acestea să se întoarcă împotriva lui. Se pare că legea blogurilor nu îi e de ajuns, oferă și o recompensă pentru spargerea Tor. Știți ce e și mai caraghios? Că recompensa  poate fi oferită doar anumitor agenții de securitate cibernetică, acelea care au mai colaborat cu guvernul rus, deci Rusia ar putea să își schimbe numele în Putinia.

Lasă un răspuns