Justiția ajunge și în online

Am fost obișnuiți să credem că orice este pe Internet este gratis, nu contează dacă trebuie plătită vreo licență sau vreun preț pentru utilizarea acelui software sau descărcarea acelui material. Justiția a tot încercat de-a lungul ultimilor ani să intervină și în mediul online și să să îi sancționeze pe cei care încalcă legea drepturilor de autor.

Pornind de la sancționarea utilizatorilor DC++, până la tot felul de conspirații precum că agenți ai SRI-ul ar sta la pândă pe trackerele de torrente, chiar și până la somarea proprietarilor de siteuri online, chiar și închiderea unor astfel de siteuri. Reglementările încep să fie impuse și în mediul online, chiar și în ceea ce privește jocurile de noroc desfășurate la distanță, fiind înființată în acest sens Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, care se ocupă de ofererirea de autorizații pentru siteurile care organizează jocuri de noroc.

Acestea sunt semne normale, semne că începem să trăim într-o țară civilizată, unde normele stau la baza funcționării societății, niște norme scrise, cu sancțiuni aferente, nu legea junglei, nu dreptul celui mai puternic.

 

Revenind, justiția din România intervine din nou în mediul online și închide un alt site care se ocupa de redifuzarea posturilor de televiziune, Spice TV, mai exact. Proprietarul acestui site, o persoană destul de dubioasă, cu un trecut nu tocmai curat, Alin Rotaru, a fost reținut de către autorități. De asemeni, percheziții au avut loc și la sediile firmelor suspectate de legături cu Spice TV, cât și la domiciliile persoanelor care au avut legătură cu rețeaua dezvoltată în jurul acestui site.

 

Un nou semn de civilizare, dar și un semnal de alarmă pentru toți cei care piratează. Atât pentru cei care oferă materialul publicului (mai ales pentru ei), dar și pentru cei care le descarcă și le utilizează.

Lasă un răspuns