Judecăm, dar avem argumente?

Discuțiile despre videochat sunt din ce în ce mai aprinse în ultima perioadă, se pare că s-au dezvoltat două tabere, cu opinii tot mai ascuțite și care pe măsura timpului care trece se aprind și mai tare: unii sunt de acord cu el, considerând aceasta drept o metodă bună de a produce bani, total morală și etică, alții îl cataloghează drept un mod ilegal de câștigare de venituri, de-a dreptul moral și neetic, unii cerând chiar interzicerea legală a activităților de acest fel.

Totuși, multe aspecte nu sunt avute în vedere, printre care cel mai important faptul că aceste activități sunt practicate de mult timp în România (deoarece discutăm în special de răspândirea acestei industrii în România), dar totul se desfășura într-un mod discret, departe de văzul și auzul lumii. De ani buni există modele care activează în tăcere și câștigă bani buni de pe urma acestei activități, dar în ultimii ani ne confruntăm cu o promovare fără precedent a acestei industrii, reclamele apărând în medii de promovare care mai de care mai diverse, iar anunțurile de angajare în domeniu apărând mai peste tot, fie în media, fie în afișaje outdoor, pliante, pe Internet și așa mai departe. Efectul acestei promovări nu a dus decât la dezvoltarea unor curente de opinie care se împotrivesc cu înverșunare acestei industrii. Interesant este modul în care aceste curente de opinie cultivă și alimentează o serie de prejudecăți care pot fi foarte ușor demontate dacă stai de vorbă cu cineva care lucrează în acest domeniu sau dacă analizezi mai bine modul în care aceste activități se desfășoară. Depinde de cât de open-minded ești și cât de ușor poți trece peste niște stereotipii și prejudecăți promovate în rândul cercurilor și grupurilor din care faci parte, uneori avem tendința de a prelua niște judecăți de-a gata, fără cea mai mică critică sau încercare de a le filtra, „așa a spus X-ulescu, așa spun și eu mai departe, mi se pare un argument just, dă bine în fața altora”. Așa ne vedem în fața unor opinii diverse împotriva videochatului, fără nici cea mai mică încercare de a le fundamenta pe raționamente, pe dovezi de vreun fel.

O simplă privire pe un site care activează în domeniu ar fi lămuritoare, testimonialele persoanelor care activează în domeniu sunt destul de grăitoare și lămuritoare în multe privințe. Spre exemplu, am aruncat o privire pe FunkStudio.ro, am răsfoit siteul și

Lasă un răspuns