Jucării și păpuși

Astăzi sunt puțin cam nostalgic, mi-am adus aminte de copilărie, de bucuria pe care o simțeam când eram că aveam, după nu știu câte cereri făcute părinților, jucăria pe care o vroiam. Mă bucuram la o bucată de plastic vopsită și împopoțonată cât mai frumos, la aia mă bucuram.

Acum copiii vor tablete, console, telefoane, astea sunt jucăriilor lor. Am văzut un copil de 2 ani care nu vorbea prea bine, dar utiliza o tabletă mult mai bine decât mulți adulți, se uita singur pe Youtube la desene animate și își descărca singur jocuri din AppStore. Mi-am făcut cruce când l-am văzut pe puști, dar astea sunt jucăriile noii generații, nu mai știu de păpuși, mașinute, decât dacă sunt gadgeturi.

Am observat că puștoaicelor încă le plac păpușile Barbie, poate singurele rămase la modă, după atât de mult timp încă sunt un model pentru fetițe. Și când eram eu mic tot Barbie era păpușa preferată a fetelor, acum se pare că printre gadgeturi și tehnologie, tot Barbie rămâne în topul preferințelor, e o păpușă care a făcut istorie și continuă să scrie istorie. S-au făcut multe jucării Barbie, s-au făcut multe jocuri cu Barbie, s-au făcut desene animante și filme cu Barbie, dar încă mai este loc de lucruri noi despre Barbie.

Ar trebui să știm că păpușa Barbie a împlinit 55 de ani, fiind lansată în anul 1959 și că au fost vândute peste 1 miliard de păpuși Barbie în peste 140 de țări din întreaga lume. E un element care îl leagă pe copiii din diferitele părți ale lumii, e un model pentru fete, putem spune că definește un ideal de frumusețe de feminitate, e cea care a inspirat femeile de lângă noi și continuă să fie un model și pentru copiii din ziua de azi. E ceva magnific să îți vezi copilul jucându-se cu aceeași jucărie alături de care ți-ai petrecut și tu copilăria, e ceva magic. Cu atât mai mult cu cât Barbie face față fără probleme gadgeturilor și copiii preferă o păpușă Barbie în detrimentul unui telefon, să spunem, asta dacă nu și pe telefon există vreun joc cu Barbie și atunci schimbăm puțin discuția.

 

Mai trebuie să știm că valoarea păpușilor Barbie vintage autentice crește pe zi ce trece, în timp ajungând să coste o avere. Deja există colecționari dispuși să plătească sume colosale pentru a-și completa colecția de papusi barbie, există un muzeu dedicat păpușilor Barbie și câteva fane nebune care se luptă ca prin operații esteticei și alte cosmetizări să ajungă la frumusețea lui Barbie, dar încă nu a reușit nimeni această performanță.

 

Din punctul meu de vedere, în Barbie văd un model de marketing realizat excepțional, persistența în timp și evoluția mărcii arată că în spate au stat oameni inteligenți care au gândit foarte bine brandul și au știut să facă mai mult decât niște jucării frumoase și de calitate, au știu să creeze și să consolideze un brand. Barbie e mai mult decât o jucărie, e un model de feminitate, e un model de stil de viață, e jucăria alături de care am crescut și, cu siguranță, vor mai crește multe generații de acum înainte, e o jucărie care nu îmbătrânește, care e mereu actuală.

 

Sursa foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *