Inundațiile și prostia românilor

Zilele acestea avem parte de a vedea în media doar știri despre calamități. Câteva ape au ieșit din matcă și au inundat localități, ceea ce mă miră și mă enervează este nepăsarea românilor, îi vezi stând și bând în timp ce așteaptă ajutoare de la stat și autorități, așteaptă să vină armata, jandarmii, pompierii să le scoată apa din case, ei nu fac nimic.

Nu știu cum să zic, dar oamenii ăștia nu prea merită milă. E jenant să aștepți ajutorul altora și tu să stai în cârciumă și să bei, îmi aduc aminte de episoade asemănătoare întâmplate în iarnă. Pompierii deszăpezeazu și bărbații stăteau în cârciumă, așteptând să fie dezăpeziți. Pe atunci mă gândeam că e un caz singular și că exagerează presa, dar se pare că așa e, așa îs românii, e o prostie să aștepți ajutor doar din partea autoritățilro, fără ca tu să faci măcar minimum de efort. Autoritățile să te îndiguiască, autoritățile să îți scoată apa din casă, autoritățile să îți dea de băut și de mâncare, eventual să te și despăgubească pentru că ai fost prost și ți-ai construit casa unde nu trebuia.

 

Ajungem la un subiect ce are legătură cu inundațiile și cu prostia tipic românească. Ăia se plâng că au fost inundați, dar cine, oare, le-a dat lor autorizație de construcție la 5-10 metri de o apă curgătoare? Asta e una, să spunem că au dat mită și că totul s-a rezolvat, dar ce minte să aibă ei, astfel încât să își construiască locuința la doi pași de apă, oare nu îs conștienți de pericol, le place să trăiască riscant sau ce… ? Eu nu înțeleg. Da, am uitat, îmi cer scuze. Trebuie să își deverseze apa menajeră în râu, aș spune că există și o justiție imanentă care îi pedepsește pe dobitoci, un fel de karmă. Natura îți mulțumește și te răsplătește pentru că ai tratat-o așa cum ai tratat-o.

Te-a inundat? Ți-o cam meriți. Nu vreau să fiu rău, dar trebuie să ții cont de niște principii simple atunci când îți construiești o casă, nu o faci la o aruncătură de băț față de  o apă curgătoare doar pentru că îți place să auzi apa curgând și pentru că îți poți deversa dejecțiile în ea. Natura ți-o întoarce, orice rău îi faci, îți va răspunde pe măsură.

 

Acum, că tot vorbeam de autorități. De ce nu există o legislație clară în ceea ce privește distanța la care ai voie să construiești față de o apă, poți chiar așa să îți faci o locuință lacustră? Poți să îți faci casa unde vrei, cât timp e intravilan primești aprobare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *