Instalarea panicii și a fricii

Atentatele teroriste tot mai frecvente din ultima perioadă au dus la instalarea unei stări de panică și a fricii cam prin toate țările europene. Această constatare o putem verifica doar văzând ce desfășurări de forțe există cam în majoritatea statelor europene, dacă până și în România au fost mobilizați jandarmii și militarii pentru a păzi principalele obiective din orașe (Iașiul cel mai bun exemplu, acolo desfășurându-se inclusiv o simulare de evacuare într-un centru comercial).

Frica și panica nu sunt decât niște efecte scontate de către cei care pun la cale aceste atentate. Dacă se tot vorbește de un război dus pe alte căi decât cele tradiționale, deși nu sunt de acord cu o astfel de idee, tind tot mai mult să cred că un război psihologic e în desfășurare sau e pe cale să înceapă.

Presa contribuie pe deplin la această isterie și panică genelizate. Adesea știrile sunt prezentate într-un mod care exacerbează în mod voit tragicul evenimentelor și creează tot felul de povești mai mult sau mai puțin adevărate.

 

Statele europene eșuează în a manageria această isterie, o problemă în destructurarea rețelelor teroriste care pun la cale atacurile fiind necomunicarea dintre structurile serviciilor secrete ale statelor, lucru cunoscut și conștientizat de către oficialii europeni. Crearea unei structuri care să îmbunătățească comunicarea dintre serviciile secrete și să se ocupe doar de prevenirea și combaterea terorismului lipsește, oare câte pierderi mai trebuie să fie pentru ca cineva să  facă un prim pas către crearea unui astfel de organism internațional?

Lasă un răspuns