E oficial, România a intrat din nou în recesiune! Institutul Național de Statistică a confirmat că România a intrat din nou în recesiune după două trimeste în care s-a consemnat contracție economică.
Ceea ce ne-a spus INS știam deja. Deși România era ieșită din criza economică, teoretic, din cifre, practic, situația stătea cu totul altfel, iar de această dată o confirmă și cifrele. Așteptările noastre nu au cum să fie prea bune, având în vedere instabilitatea politică și legislativă din România, dar trebuie să ținem cont și de conflictul din Ucraina, acesta fiind un alt factor care ne influențează economia destul de mult. Rusia a oprit importurile de la noi, Ucraina a redus și ea din importuri și noi ne plângem că ni se duce economia naibii. Încă nu trebuie să dramatizăm, 1% este o cifră destul de bună pentru moment, să nu fie mai rău. Trebuie să luăm în calcul și posibilitatea utilizării recesiunii ca armă de manipulare în campania electorală. Să ne uităm puțin la declarațiile date de Victor Ponta după ce au fost publicate datele. Aceeași nesimțire copilăroasă, el zice că economia României e pe plus, chiar că înregistrăm creșteri economice și declară pentru televiziuni că „România nu mai merge cu 130 kilometri la oră, merge cu 10.”
Nu trebuie să uităm de ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidențiale, cum fiecare încerca să își laude măsurile prin care va încerca să redreseze economia, cum va anula tăierile de salarii, cum va ține prețurile stabile și cum îi vor îmbogăți și le vor face numai bine românilor dacă îi votează pe ei. E o poveste pentru copiii de grădiniță, parcă, dar acestea se întâmplau în România cu câțiva ani în urmă.
INS a raportat reintrarea în recesiune la fix, prezidențiabilii se vor bate în soluții prin care vor crește economia. Așa cum am spus, niciodată nu am ieșit din recesiune, dar ceea ce se întâmplă acum se poate explica foarte ușor dacă urmărim ultimele măsuri economice adoptate în ultimele două trimestre: taxa de stâlp, o nouă accizare a carburanților, dar și alte taxe mai mici, care însumate duc la contacție economică.
Atitudinea lui Băsescu, pur românească, s-a apucat de aruncat cu noroi, a identificat vinovații și a stabilit cauzele. De vină-i opoziția și proasta guvernare. El nu a făcut altceva decât să arate vinovații cu degetul și să parafrazeze ceea ce ne-a spus deja INS, bineînțeles, cu precizările de rigoare: INS-ul ne-a mințit ca să reușească să ne mintă și Ponta. Întrebarea mea e dacă ei își dau seama că de toate aceste certuri dintre ei depinde soarta românilor, iar scopul pentru care sunt ei acolo e să conlucreze și să conducă țara, nu să se certe. Marinărașul cel Viteaz, Vioreaua Turbată et al., episodul al nu știu câtelea, deja am obosit numărând.
Cauzele le-am găsit, știm deja ce a produs această creștere negativă: lipsa investițiilor, proasta absorbție a fondurilor europene, acciza pe carburanți, taxa pe construcții special, anul electoral cu incertitudinile de rigoate. Toate, adunate, au un efect nociv asupra economiei. De proasta guvernare nici nu mai spunem nimic, ne-am obișnuit, niciodată nu am avut oameni competenți la conducere, care să ia măsuri fundamentate pe niște cunoștințe, ei iau deciziile „după ureche”, mai mult la noroc, România-i un fel de joc de noroc, iar de această dată economia-i pe minus, norocul s-a dus pe apa Sâmbetei.
Victor Ponta nu are nicio legătură cu economia, nu înțelege ce îs ăia bani și cum rulează ei, nu avem cum să îi cerem să ne conducă bine sau să ia măsuri inteligente. În această dimineață declara la TV că România are o problemă cu piața muncii, iar țările vestice au și ele probleme (Germania, Franța etc.), așa că ar trebui să ne îndreptăm către alte piețe, dând exemple China și Turcia. Dafuq, dom’ prem-menestru a luat-o razna. Nu ai ce să mai zici după o astfel de declarație, m-a lăsat de piatră. Nu mai am ce zice. Pot doar spera să nu mai aud de el recent în politica românească. Un prim-ministru care își trimite conaționalii să lucreze în China și Turcia numai întreg la cap nu e.
Dacă tot vorbim de Il Dottore, nu pot să nu mă leg de o altă prostie spusă de el, legată de Petrom care a înregistrat în primul semestru al acestui an vânzări cu 42% mai mici în comparație cu cele din aceeași perioadă a anului trecut. Petrom, ca orice român sau companie care își desfășoară activitatea în România, de situația proastă a drumurilor. Ponta, cu obișnuita-i indolență, le-a spus celor de la Petrom să facă ei autostrăzi dacă se plâng că din impozitele statului nu se construiește nimic. În completare, Ponta a zis sec, că nu au de ce să se plângă de taxele mari, atât timp cât au un profit de un miliard, „N-ați vrea și dumneavoastră un profit de un miliard?”. Ei bine, din acest profit de 1,38 de miliarde de lei, 162 de milioane de lei s-au dus pe taxa pentru construcții speciale. Eu nu îl înțeleg pe Ponta, cât de idiot și dobitoc trebuie să fii pentru a descuraja companiile private, cu atât mai mult cu cât din taxele lor trăiești tu. Pe lângă problemele economice, e vorba de bun-simț. Mi se pare normal ca un plătitor de taxe să își revendice niște drepturi de pe urma plății acelor taxe. Nu ai cum să te plângi că am intrat în recesiune dacă tu iei investitorii la mișto și îi inviți să facă autostrăzi, a fost un răspuns copilăros. Dacă un copil nu face ceva bine și îi atragi atenția, atunci te invită să faci tu acel lucru mai bine, dom’ Ponta, vi se pare cunoscut?
Niciodată nu am ieșit din recesiune. De după cele două războaie mondiale ne aflăm doar în recesiune, nu neapărat economică. E vorba de recesiune de valori, recesiune de cultură, iar acum, pentru ca totul să fie complet, de câțiva ani am intrat în recesiune economică. Niciodată nu am dus-o prea bine pe plan financiar ca țară, dar acum totul pare că se ruinează, ușor-ușor. Nu pot decât să vă spun să aveți grijă pe cine votați și să vă gândiți cine va decide în locul vostru dacă nu mergeți la vot.
Doresc să închei articolul cu un gând bun, pe un ton optimist. Robert Theobald spunea „Există un factor suplimentar care a ajutat la controlul crizelor și acesta este mai buna înțelegere a dezvoltării lor.”.