India – Ziua independenței

Astăzi, 15 august, se împlinesc 67 de ani de când India este independentă. Această zi este ziua națională a Indiei, ziua în care primul ministru Jawaharlal Nehru a proclamat independența fostului dominion britanic în anul 1947.

Această zi, ca majoritatea zilelor de acest fel, ascunde morți și sacrificii din partea unor oameni pe care îi putem considera eroi. Ceea ce este important, la fel ca și în cazul României, este că scopul acelor oameni care au luptat pentru libertate a fost atins.

S-ar putea să vă întrebați de ce scriu despre Ziua Indepenței a Indiei. Nu am nicio legătură directă cu India, nu am rădăcini indiene, nu sunt vreun fan al culturii indiene etc.

Ceea ce mă apropie de India este vastitatea și diversitatea culturii indiene. Datorăm indienilor contribuția adusă de către ei prin hinduism, jainism, budism. Este impresionant să vezi cât de mult poate contribui o țară săracă, delimitată de un sistem de stratificare nedrept, deși acesta face parte din cultura lor, dar cu atâtea personalități care au marcat istoria, filozofia și multe alte domenii. Vedem cum India se ridică, iar indienii încep să își dezvolte experți în multe domenii. Indienii sunt o națiune promițătoare, de viitor am putea spune, cu potențe nebănuite. Important este ceea ce se va face de acum.

 

Toate acestea le-am spus tocmai în cinstea Zilei Independenței a Indie, sărbătorităî în fiecare an de Google printr-un Doodle, animațiile acelea drăguțe care îi mai informează pe unii și mai face unele evenimente celebre.  Nu știu dacă și în acest an Google ne va bucura un Google cu ocazia Zilei Naționale a Indiei, putem doar să așteptăm.

 

Ceea ce ar mai trebui să știm de spre Ziua de Independență a Indiei este că aceasta este o zi specială pentru indieni, o zi în care membrii familiei se reunesc, stau împreună și se bucură de această zi. La nivel diplomatic, primul ministru al Indiei arborează steagul Indiei, în semn de declarare a suveranității și independenței, iar apoi dă mai multe declarații ce sunt difuzat pe postul național de televiziune.

E interesant să vezi cum se bucură alții că țara lor este independentă de atâția ani. Poate asta avem de învățat de la indieni. Nouă nu prea ne pasă că am scăpat de alte națiuni, că suntem independenți sau că i-am dat jos pe comuniști. Nu ne pasă de nimeni și nimic, ne călcăm valorile în picioare și nu avem niciun Dumnezeu. Nu avem valori, nu avem legi, nu avem cutume, nu credem în nimeni și nimic. E îndeajuns să vezi cum se bucură alții și o lecție bună de învățat. Noi doar vedem armata defilând, inculto-demogagii citind declarații scrise de consilieri, oameni bucurându-se (fals) că îl văd pe idolul lor politic și îl aplaudă, dar lumea crede că ei se bucură pentru că e Ziua Națională a României, nu pentru că e evenimentul nu știu cărui partid. E trist, ăștia suntem și mai avem multe de învățat, azi o lecție bună din partea Indiei.

 

În schimb, știm să ne promovăm non-valorile și să ne luăm de oamenii care au dus numele țării noastre departe și sunt cu adevărat buni și ne cramponăm de niște idioate de orientări politice, am ajuns să judecăm capacitatea inlectuală după culoare politică? De când?

Lasă un răspuns