Încotro?!

Mapamondul nu trece prin cea mai bună perioadă. Întâmplările din ultimele luni au tulburat liniștea din diversele colțuri ale lumii, dar principala țintă este Europa, unde au avut loc mai multe atentate. Ultima săptămână a fost teribilă pentru francezi, în Franța fiind omorâte câteva sute de oameni de către niște oameni inconștienți, determinați să facă orice pentru a îi „îndrepta” pe semenii care împărtășesc opinii diferite de ale lor.

Turcia nu este nici ea într-o situație mult mai fericită, după ce a avut loc atentatul de pe aeroportul din Istanbul, acum liniștea internă a fost tulburată de către o lovitură de stat. Totul pare regizat, un scenariu de film prost se conturează în momentul în care inventariezi totul și pui fiecare piesă cap la cap, nu rezultă decât o poveste bine pusă la punct de către Erdogan. Durata scurtă a tot ceea ce s-a întâmplat în Turcia trădează totul, e aproape imposibil care viteza de reacție a lui Erdogan și a acoliților lui să fie atât de mare încât să revină la putere atât de repede. În plus, e o contradicție mult prea mare între modul în care privea președintele Turciei internetul și rețelele sociale până acum și modul în care s-a folosit de acestea pentru a mobiliza oamenii și pentru a combate lovitura de stat.

E aproape caraghios când vezi un președinte care a luptat din răsputeri pentru a cenzura internetul și pentru a deține controlul și în acest spațiu, iar apoi să îl vezi folosindu-se de FaceTime și o prezentatoare dintr-un platou de televiziune discutând cu acesta. În fine, e posibil ca Erdogan să fi pus la cale totul pentru a înăspri condițiile regimului său, dar totul se va vedea în modul în care va evolua politica lui Erdogan după acest eveniment.

Lasă un răspuns