Mai devreme sau mai târziu apare necesitatea redecorării bucătăriei, iar la un moment dat vine și rândul mobilei. Fie că e vorba de înlocuirea mobilei de bucătărie, fie că e vorba de mobilarea unei bucătării dintr-un apartament nou, întotdeauna trebuie avute în vedere niște criterii minime de care să se țină cont atunci când este aleasă mobila.
Bineînțeles, fiecare are gusturile sale și își poate mobila bucătăria în modul în care dorește, dar sunt niște condiții minime, de bun gust am putea spune, care trebuie să fie respectate într-o oarecare măsură în fiecare bucătărie.
În continuare vă vom prezenta câteva sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie.
În primul rând, atunci când vorbim de mobilă bucătărie, vorbim de materialul din care este construită mobila. Astfel, materialele dintre care puteți alege dintre PAL, lemn masiv, lemn pluristratificat, MDF, HPL, HDF sau altele asemănătoare. PAL-ul este o prescurtare a „plăci aglomerate de lemn” este materialul cel mai ieftin, dar și cel mai puțin durabil, foarte vulnerabil la intermperii și la trecerea timpului, mai ales dacă nu este ținut în condiții de umiditate adecvate. Lemnul masiv este o opțiune de luat în seamă, destul de costisitoare, dar aspectuoasă și durabilă. Atunci când alegeți să vă mobilați bucătăria cu mobilă din lemn masiv, acordați o atenție deosebită la tratamentele la care a fost supus lemnul, să fie uscat, îmbătrânit artificial, apoi o mare atenție trebuie acordată defectelor structurale ce ar putea fi cauzate de către locurile în care copacii au avut ramuri, de așa-numitele noduri. MDF-ul, HPL-ul sau alte materiale asemănătoare sunt durabile, putând fi încadrate ca rezistență între PAL și lemnul masiv. Dar, totuși, dacă doriți ceva mai mult decât lemnul masiv, puteți apela la un mobilier făcut din plăci pluristratificate, acestea vă scapă de orice posibile defecte ce ar putea surveni în lemnul masiv, în plus, în acest fel se câștigă și în ceea ce privește rezistența acestui material.
În al doilea rând, foarte important este blatul mobilei bucătărie. Îndrăznim să clasăm acest criteriu pe locul al doilea tocmai pentru că în jurul acestuia se învârt activitățile din bucătărie, de aceea trebuie acordată o atenție deosebită în alegerea acestuia. Un material ceva mai excentric și nou apărut la noi în țară din care sunt confecționate blaturile de bucătărie este inoxul, în special pentru că este practic și ușor de întreținut, totuși, marele defect al acestui material este legat de aspectul său, fiind destul de greu de integrat din punct de vedere estetic în bucătării, fiind recomandat în special în cazul bucătăriilor care au o singură culoare, în special în cazul celor negre sau albe. Blaturile din granit nu cred că mai trebuie menționate, în majoritatea fiind găsite acestea, la fel, acestea sunt destul de rigide din punct de vedere estetic, întrucât sunt greu se asortat cu celelalte elemente de mobilier din bucătărie. Soluții mai puțin costisitoare și mult mai ușor de asortat vin din partea blaturilor laminate, acestea fiind și ușor de întreținut pe lângă aceasta, iar întreținerea acestora nu necesită foarte multă atenție. Astfel de exemple pot fi văzute pe Mobilapegustultau.ro.
În al treilea rând, trebuie acordată atenție și culorilor mobilei. Se recomandă schemele în două culori (alb-negru, crem-maro, roșu-negru și așa mai departe, în special în funcție de preferințele fiecăruia), dar uneori sunt mai recomandate bucătăriile într-o singură schemă de culoare. Facem câteva precizări pe care probabil le știți deja, țineți cont de faianță și de culoarea pereților și evitați alegerea unor culori închise dacă aveți o bucătărie mică, pentru a evita crearea iluziei de spațiu mic. Rămâne întotdeauna soluția clasică pentru a scăpa de problemele stârnite de culoarea mobilei, optarea pentru culoarea naturală a lemnului, rămâne doar să alegeți esența lemnului, cu precizarea că în cazul în care alegeți un blat tot din lemn masiv, alegeți o esență tare pentru acesta, preferat fiind stejarul.
Apoi, ca oriunde, detaliile sunt importante. Atunci când vorbim detalii în cazului mobilei de bucătărie vorbim de elementele de feronerie (mânerele sertarelor, mai ales), modul în care diversele ustensile de bucătărit sunt integrate prin elementele mobilei, eventual corpuri de iluminat încorporate în mobilier, plus electrocasnicele din bucătărie (plita, cuptorul și frigiderul, în principal).
Nu în ultimul rând, trebuie ca mobila să se plieze în spațiul disponibil. Nu poți alege mobilă cu multe elemente și de dimensiuni mari într-un spațiu minuscul, trebuie avut în vedere spațiul bucătăriei, iar în funcție de acesta trebuie stabilitate și proporția pe care mobila o va ocupa din acesta. Bineînțeles, așa cum e precizat și pe Mobilapegustultau.ro, aici putem vorbi de opțiunea de a alege între mobila prefabricată, cu dimensiuni predefinite, și mobila pe comandă, când mobila este construită după preferințele dumneavoastră și potrivită la milimetru spațiului pe care îl aveți la dispoziție.
Acestea sunt sfaturile cele mai simple de care trebuie să țineți cont atunci când vă alegeți mobila de bucătărie, iar atunci când faceți această alegere nu uitați că o bună parte din timpul dumneavoastră vi-l petreceți în acest spațiu din casa dumnevoastră, iar acesta este unul dintre spațiile care familia se reunește, tocmai de aceea faceți din acest spațiu unul plăcut și confortabil.