Iașiul – Capitală Culturală Europeană

O primă selecție a orașelor care sunt eligibile pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a fost făcută de către Ministerul Culturii, iar cele patru orașe nominalizate sunt Clujul, Timișoara, Baia Mare și Bucureștiul.

Dintre cele 14 orașe din România care au candidat pentru acest titlu, cele mai mari dezamăgiri și cele mai nemulțumite voci vin din partea Iașiului, unde toți (oameni ai locului, bineînțeles) spun că acest oraș ar fi trebuit să fie printre cele patru nominalizate.

Toți încearcă să caute un răspuns pentru acest eșec și s-a ajuns chiar și la vehicularea unor argumente de ordin politic care stau în spatele acestor alegeri ale județelor.

Nimeni nu ia în seamă, însă, capitalul de imagine al Iașiului, care a fost prejudiciat grav în ultimul an, scandalurile de mită și corupție fiind nelipsite lună de lună din orașul celor 7 coline. În plus, brandingul și imaginea pe care au încercat să le creeze fundația care a stat în spatele campaniei de promovare nu au fost cele mai reușite posibil. În primul rând, un slogan lipsit de orice sens și legătură cu Iașiul, apoi un logo nereprezentativ al orașului. Toate adunate sunt o explicație destul de plauzibilă pentru nealegerea Iașiului pentru candidatura din partea României la titlul de Capitală Culturală Europeană.

 

Trebuie precizat faptul că din comisia care a stat în spatele alegerii celor patru județe au făcut parte doar doi români, restul de șapte fiind din diverse părți ale Europei.

Lasă un răspuns