Guvernul promite creșteri salariale de 19%, dar cu o condiție

Guvernul a pornit o nouă serie de discuții cu sindicatele bugetarilor, acestea cer majorarea salariilor. Guvernul s-a arătat deschis negocierilor, dar, bineînțeles, cu impunând anumite condiții.

Pe scurt, Guvernul a propus sindicatelor o majorare de 19% a salariilor bugetarilor, dar cu condiția ca salariul minim brut să stagneze la 1350 de lei până în anul 2020, asta înseamnă o creștere medie de 25 de lei pe an.

 

Miza acestor negocieri este mare, mai ales având în vedere efectele pe care le-ar putea avea un asemenea acord, conform estimărilor făcute de specialiști în sistemul bugetar sunt încadrate aproximativ 1,2 milioane de persoane, în timp ce afectați de modificările salariului minim brut sunt resimțite de către aproximativ 5 milioane de persoane.

 

Guvernul își motivează condiția impusă prin încercarea de a asigura un mediu cât mai stabil pentru investitorii din mediul privat. S-ar putea ca legea să repercuteze într-un grup de persoane care s-ar putea să se revolte împotriva bugetarilor. Poate „revolta” nu este cel mai adecvat termen pentru descrierea acestei posibile situații, dar cu siguranță adoptarea legii în condițiile impus de către Guvern va crește tensiunile dintre angajații din mediul privat care depinde de nivelul salariului minim brut pe economie și bugetari.

 

Șansele ca legea să fie adoptată în această formă sunt foarte mici, negocieri asemănătoare au mai avut loc și în trecut, dar până acum nu a fost adoptată niciuna dintre propuneri.

Lasă un răspuns