Guvernul Cioloș lovește BOR

Nu a trecut mult de când vorbeam despre schimbările pe care le așteptăm în România, schimbări de impact, nu de formă, care ar putea spune o dată pentru totdeauna stop pseudo-tranziției în care se află țara noastră de atâta vreme. A venit rândul guvernului Cioloș să facă un prim pas în acest sens, luând o decizie grea care lovește în mod direct în Biserica Ortodoxă și în toți bigoții fanatici din juru-i: în 2016 guvernul nu va mai aloca niciun leu pentru modernizarea sau construcția lăcașurilor de cult.

Decizia aceasta i-a pus pe mulți dintre susținătorii orbi ai bisericii în situația de răspândi tot felul de mesaje îndreptate împotriva lui Dacian Cioloș și a oamenilor din guvernul său.

Privesc salutar această măsură a guvernului Cioloș, deși sunt conștient că aceasta ar putea să stârnească din nou mișcări de stradă și instabilitate în țară, dar într-o țară care e subdezvoltată nu e normal ca biserica încă să primească bani de la stat. Atât timp cât e o instituție atât de importantă în țară, cât are venituri proprii și posesiuni, ar fi normal să aibă și capacitatea de a se autofinanța. Degeaba tot încearcă unii să aducă argumente folosindu-se de pasaje din Constituția României sau din Legea cultelor, dacă statul ar trebui să finanțeze toate cultele recunoscute legal din România, atunci ar trebui să ne supraîndatorăm doar pentru a le susține pe acestea.

Să nu uităm, încă mor oameni în spitale din cauza neglijenței, lipsei de aparatură și consumabile, iar profesorii fac educație pe 2 lei, de o calitate… de 2 lei. Oare cei 97 de ani de existență ai României nu au venit cu niciun progres? Doar am trecut prin mai multe tipuri de regimuri politice? Mai avem trei ani până împlinim centenarul, dar nu ne diferențiem prea mult de România anului 1918, poate am evoluat din anumite puncte de vedere, dar în ceea ce privește altele am stagnat sau am involuat. Să fie asta România pe care ne-o dorim?

 

Țin neapărat să menționez, nu am nicio afiliere politică și nu susțin niciun politician sau vreun partid doar pentru că împărtășim aceeași ideologie. Abordez totul în mod critic și apreciez orice inițiativă pe care o consider utilă. Așa cum azi am lăudat o inițiativă a guvernului Cioloș, s-ar putea ca mâine să dau de pământ cu el pentru că nu sunt de acord cu un act inițiat de către ei. Nu este vorba de inconsecvență, ci e vorba de obiectivitate, de modul în care le evaluăm actele și cum ne raportăm la ele.

 

Lasă un răspuns