Grexit-ul, tot mai aproape

Astăzi a fost o zi decisivă pentru istoria Greciei, cetățenii ei au votat în cadrul unui referendum adoptarea sau neadoptarea măsurilor de austeritate, care condiționează oarecum rămânerea sau ieșirea țării lor din zona euro.

Urnele s-au închis de câteva ore și au apărut primele rezultate parțiale în urma referendumului, fiind numărate aproape 6,5 milioane de voturi până la scrierea acestui articol. Dintre acestea 61,46% sunt pentru răspunsul „Nu”, iar 38,52% sunt pentru răspunsul „Da”, restul până la 100% fiind voturi nule. Aceste informații au fost preluate de pe platforma online a Ministerului de Interne grec unde sunt adăugate informații în timp real.

Conform surselor oficiale, prezența la referendum a fost de aproximativ 65%, ceea ce înseamnă că referendumul va fi validat, pragul validării fiind de 40%.

 

Se pare că Grexit-ul e tot mai aproape, având în vedere opțiunea pe care au ales-o grecii în cadrul referendumului. Tsipras ar putea să conducă Grecia pe niște făgașe periculoase, iar acest referendum i-ar putea folosi drept scut și motivație pentru toate acțiunile. Neprimirea unei noi tranșe de împrumut din partea BCE și FMI ar putea duce Grecia în incapacitate de plată, iar de aici mai departe pot fi dezvoltate o mulțime de scenarii, de la excluderea acesteia din zona euro și până la impunerea de sancțiuni economice, poate chiar embargouri (dacă va fi cazul) pentru a forța Grecia să restituie împrumuturile.

Sunt mult prea multe posibilități pentru a încerca predicția traiectoriei pe care o va avea Grecia în perioada următoare.

 

Nu putem decât să așteptăm reacțiile internaționale de mâine și să vedem ce se va decide în cadrul întrunirilor dintre oficialii europeni. Poate cel mai relevant indicator din acest moment, cu repercusiuni asupra țării noastre, este cursul euro-leu, în funcție de evoluția acestuia ne putem da seama de gravitatea situației și de urmările pe care aceasta le generează la nivel european.

 

Tsipras, ți-ai dus planul la îndeplinire! Ai adus Grecia unde ți-ai dorit, nu rămâne decât să faci ce vrei cu ea, cei mai importanți pași i-ai făcut. Succese!

Lasă un răspuns