Se discută din ce în ce mai des despre ieșirea Greciei din zona euro, Grexit, iar o soluție este reclamată cât mai curând, având în vedere faptul că marțea aceasta este termenul de plată impus de către FMI Greciei. În cazul în care aceasta nu își va achita datoriile, va fi declarată incapabilă de plată și nu va mai putea beneficia de noi tranșe de împrumuturi din partea FMI-ului. De asemeni, pentru acordarea unui nou împrumut, FMI-ul cere statului grec impunerea de noi măsuri de austeritate bugetară. Oficialii Greci au refuzat să mai negocieze și au cerut parlamentului aprobarea consultării populației prin intermediul unui referendum, aprobare pe care au și obținut-o, urmând ca referendumul să aibă loc pe data de 5 iulie.
Situația în Grecia este destul de gravă, având în vedere faptul că populația își retrage banii din bănci, de teama falimentului băncilor și din cauza instabilității economice din zonă. Problemele sunt atât de grave încât fondurile din câteva sute de bancomate au fost lichidate, fiind propusă din nou măsura extremă de închidere a băncilor în cursul zilei de mâine.
O posibilă ieșire a Greciei din zona euro ne-ar putea afecta și pe noi, având în vedere faptul că la noi în țară activează patru bănci ce au acționariat elen: Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească și Piraeus Bank. Deși Banca Națională a României a anticipat Grexit-ul, luând niște măsuri preventive, economia românească ar fi afectată într-o anumită măsură în mod latent de către o asemenea măsură disperată a Greciei.
Poate situația Greciei este un semnal de alarmă care ar trebui să ne pună în gardă și să ne aducă aminte de criza economică destul de cruntă prin care am trecut și de faptul că nu suntem protejați de aceasta, putem fi în orice moment victime ale ei. Nu trebuie să ne scăldăm și să ne complacem în cifre care afirmă că am ieșit/ intrat din recesiune, orice pas greșit este taxat scump și aduce cu sine repercusiunile de rigoare.