Grădiniță de stat vs. grădiniță privată

Perioada înscrierilor la grădiniță s-a terminat de ieri, 1 august, dar acest subiect rămâne important pentru toți părinții care sunt interesați să le ofere copiilor lor o dezvoltare normală, într-un mediu cât mai sigur. Grădinița este primul mediu extern cu care are contact copilul, prima instituție în care se integrează și în cadrul căreia învață să interacționeze cu alți copii, învață să respecte un program și să se descurce fără prea mult ajutor din partea părinților.

Alegerea dintre o grădiniță privată și o grădiniță de stat este greu de făcut pentru părinți, fiecare are plusurile și minusurile sale, iar o alegere cât mai bună este necesară, mai ales când în joc este viitorul odraslei.

 

Grădinițele de stat se bucură de personal bine pregătit, dar care aplică metode de învățare învechite. Adesea cadrele didactice din grădinițele de stat este plictisit, plafonat și fără prea mult chef de viață, ceea ce afectează activitățile de învățare. De asemeni, grădinițele de stat duc lipsă de dotări în ceea ce privește mobilierul și materialele folosite în timpul activităților de învățare, de multe ori părinții fiind nevoiți să contribuie la achiziționarea acestora. Printre avantajele grădinițelor de stat se numără existența unor bucătării în cadrul lor, mâncarea pentru copii fiind pregătită acolo, nu adusă de firme de catering, așa cum se întâmplă în cazul majorității grădinițelor private. Revenind la dezavantaje, marea problemă a grădinițelor de stat este numărul de copii din grupe, în jur de 25-30, educatorii neavând cum să aloce destul timp pentru fiecare copil în parte, fiind nevoiți să facă discriminări în acordarea atenției lucrului cu anumiți copiii în detrimentul lucrului cu alții. Tot printre dezavantajele grădinițelor de stat se numără și programul scurt (5-6 ore pe zi) și vacanța de minimum 3 luni pe an, perioadă în care trebuie căutată o soluție.

 

Grădinițele private se laudă cu personal tânăr, pregătit și care aplică metode de învățare noi. Lucrul cu grupe mici de copii, în general formate de până la 15 copiii, e un mare avantaj, copiii fiind întotdeauna sub atenta supraveghere a educatorilor. Printre punctele forte ale grădinițelor private se numără dotările, acestea fiind noi și curate. Posibilitatea alegerii de opționale pentru copiii tot aici se încadrează, copiii putând beneficia de cursuri de înot sau de diverse sporturi, cursuri de istorie, geografie sau orice altceva, totul adecvat nivelului lor de înțelegere. Programul lung (de multe ori în funcție de cererile părinților, uneori până la orele 19-20) și deschiderea acestor grădinițe în timpul întregului an sunt alte avantaje ale grădinițelor private.

În fine, factorul care face diferența dintre alegerea unei grădinițe private sau a unei grădinițe de stat este cel financiar. Optarea pentru o grădiniță privată îi poate costa pe părinți de la 600-700 de lei pe lună și poate ajunge și până la câteva mii de lei pe lună, în timp ce costurile lunare pentru școlarizarea unui copil într-o grădiniță de stat nu depășesc 200-300 de lei lună. Aici apar cele mai mari discrepanțe, unii părinți fiind obligați din cauza banilor să opteze pentru gradinite de stat, alegerea unei grădinițe particulare ieșind din discuție din prima. Costurile sunt mari, dar acestea se vor resimți în educația copilului.

Lasă un răspuns