Fotografii sau poze?

Un eveniment important trebuie întotdeauna surprins și conservat, iar dacă uneori amintirile nu sunt de ajuns, putem apela cu un maxim de succes la fotografii și înregistrări video. Fie că este vorba de un botez, fie că e vorba de o nuntă, o aniversare sau o conferință în cadru căreia ne-am aflat în prim-plan, e important să ne amintim de acestea, iar amintirile trebuie să rămână întotdeauna vii și cât mai fidele momentului în care s-au desfășurat.

Totuși, trebuie să facem o diferențiere care nu e prea des întâlnită și pe care mulți nu știu să o facă atunci când sunt în căutarea unui fotograf pentru a imortaliza momentele importante din viața lor: vrem să facem poze sau fotografii? Poze poate face oricine, cele mai nereușite imagini surprinse cu cele mai precare camere (poate fi vorba chiar de camera de 2 megapixeli a unui telefon) tot înaceastp categorie se încadrează. Atunci când vine vorba de fotografii, lucrurile stau cu totul altfel. Fotografiile au ceva special în ele, sunt artă prin definiție și nu oricine poate face fotografii. Încă îmi aduc aminte de o întâmplare (oarecum traumatizantă) din liceu când în cadrul unui opțional legat de armă am primit drept temă realizarea unor fotografii. Am tot încercat profesorului să îi explic că eu nu sunt în stare să fac fotografii și că îmi poate pună nota 4, eu nu am acea sclipire de geniu pentru a da naștere unei opere de artă, eu nu sunt în stare să fac nimic mai mult decât niște poze obosite, prost iluminate, prost încadrate, fără perspectivă etc etc. Nu m-a înțeles și mi-a zis că nu e posibil așa ceva, iar soluția pe care am găsit-o a fost să apelez la un prieten care e fotograf și să îl pun să îmi facă câteva fotografii, contra-cost, bineînțeles, pentru a îmi asigura o notă bună la acel, culmea, opțional.

În aceiași termeni discutăm și când este vorba despre fotografiile de nuntă sau de botez, ofertele de pe piață sunt foarte multe, adeseori putem avea ocazia de a descoperi niște prețuri mult mai mici decât ne-am fi așteptat, ei bine, atunci ar trebui să ne oprim și să facem o analiză scurtă, cum poate un om să practice prețuri atât de mici, iar rezultatul se învârte în jurul a două posibile răspunsuri: nu are clienți sau nu deține aparatura necesară pentru a făuri niște fotografii. Ambele variante duc la măsura firească de reducere a prețului pentru a supraviețui, cum-necum, concurenței.

În fine, ne dorim niște poze sau niște fotografii? Vrem să angajăm un pozar sau un fotograf? Dorim să plătim pe cineva pentru niște poze pe care le-am putea face cu telefonul mobil sau dorim să avem niște opere de artă în care să fie surprinse niște momente dragi nouă?

De aceea, trebuie să apelăm la un profesionist, iar portofoliul adesea este cuvântul decisiv în cazul unui fotograf, iar acesta face diferențierea dintre el și un pozar amator. În aceeași situație se află și filmările, făurite tot de către aceiași „meșteri”, principiul cel mai bun în această situație ar fi „arată-mi niște filmări realizate de tine și-ți voi zice dacă voi colabora cu tine”.  Îmi permit să vă dau exemplul unui om pasionat de domeniu, un veritabil artist, dar și profesionist, în același timp. Vizitați filmari nunti by Constantin Butuc și mă veți înțelege, poate veți rămâne fără cuvinte, dar veți avea surpriza plăcută de a vedea ce casă bună fac calitățile pe care vi le-am enumerat anterior. În plus, vizitând pachetele puse la dispoziție de către Consatantin Butuc, veți descoperi că fiecare pachet, pe lângă fotografiile și filmările oferite ca în mod obișnuit pe suport electronic, include și posibilitatea creării unui album de fotografii în format fizic. Rareori mai poți găsi un mix atât de reușit dintre tehnologie și progres și albumele printate de fotografii, de care mulți au uitat și cum arată.

Lasă un răspuns