Facebook Reactions

Rețeaua de socializare a lui Mark Zuckerberg a pus astăzi în aplicare un plan comunicat acum mult timp și îndelung dezbătut, mult timp s-a discutat despre introducerea unui buton de dislike, dar s-a ajuns, în fine, la niște butoane cu reacții, numite generic „Facebook Reactions”.

Asta înseamnă că pe lângă obișnuitul deget pe care îl arătam de obicei în semn de like au mai apărut alte 5 butoane de reacție, astfel vorbim de:

  • Love – o inimioară albă pe un fundal rotund roșu;
  • Haha – un zâmbăreț cu colțurile gurii la urechi și cu parenteze ascuțite în loc (haha! :)) );
  • Wow – inspirat dintr-un film horror, probabil, seamănă mai mult cu expresia feței a unei stafii decât cu cea a unei persoane care se miră… cine știe de ce;
  • Sad – un emoticon plângăreț, cu o lacrimă pe o parte a feței;
  • Angry – semănând cu un chinez, la ce ochi are, gata să aibă un șoc termic, dacă ne uităm la cât roș-roz îi.

 

Acum, apare discuția importanței acestor emoticoane și a utilității lor. De importanță mare lucru n-am ce zice, s-ar putea să fie un fail sau s-ar putea să funcționeze de minune, depinde de cum vor fi înțelese de către utilizatori și de măsura în care acestea vor fi utilizate adecvat, s-ar putea ca dincolo de niște cifre să asistăm la o contagiere a utilizatorilor, adică aceștia vor alege o reacție în funcție de cele existente, în niciun caz în funcție de niște criterii (pe cât posibil) obiective. Acum ajungem la utilitate, iar aici ne putem duce cu gândul direct la cei care se ocupă de social media, ăia care au în titulatura postului lor ceva cu „social media”, fie că pe lângă se adaugă „manager”, „marketer” sau cine știe ce altă bazaconie. Introducerea reacțiilor complică viața acestora cu mult, acum impactul campaniilor va fi măsurat după mai multe criterii, dacă până acum discutam doar de likeuri, comentarii și distribuiri, acum likeurilor mai adăugăm și alte „reacții”. (Bip-beep-bip! – înjurături ale social media-iștilor, ceea ce e și de înțeles.) Băieți și fete, ne pare rău, zice nenea Zuckerberg, în curând vă vom face viața mai ușoară, dar pentru asta trebuie să scoateți niște bănuți din buzunar, așa că pentru suma x pentru numărul y de postări vom elimina reacțiile negative și vă vom promova postare.

Lasă un răspuns