Există libertate de exprimare online?

O problemă importantă își face loc printre discuțiile care apar între internauți prin intermediul diverselor medii de comunicare: există libertate de exprimare online?

Ne aflăm într-o țară democrată, numită România, iar libertatea de exprimare e garantată prin Constituție, dar se pare că unii preferă să treacă cu nepăsare pe lângă legi și încearcă să le închidă unora gura atunci când fac declarații care îi incriminează.

De această dată, un blogger și o companie care are un site prin intermediul căruia poți face bani (prefer să nu dau nume, să nu se supere nimeni). Bloggerul scrie un articol în care demonstrează, cu argumente destul de solide, faptul că siteul respectiv este un scam, o țeapă.

Firma care se află în spatele respectivului site (prin care, vezi Doamne, te poți îmbogăți online) îl somează și îi dau un termen să șteargă respectivul articol deoarece include date cu caracter personal, invocând chiar și mai multe legi pe care, spun ei, le-ar fi încălcat bloggerul incluzând respectivele informații în articol. Și mai caraghios este faptul că acel articol, care face obiectul disputei dintre blogger și respectiva companie, a adunat peste 100 de comentarii în care se confirmă informațiile din articol și sunt de acord cu faptul că siteul respectiv e un scam și nu plătește vizitatorii pentru taskurile pe care le îndeplinesc.  Cu toate acestea, compania insistă și îl amenință pe blogger cu judecata, dar trimite și o somație către compania care găzduiește respectivul blog, prezentându-le și lor cine știe ce argumente.

 

Problema se pune astfel: compania a procedat corect, amenințându-l pe blogger cu judecata? Oare nu fiecare dintre noi are dreptul de a își exprima părerea online? Oare trebuie să transformăm Internetul într-un spațiu comunist, în care să spunem de toți numai de bine? Nu avem dreptul să spunem cine e țepar și cine nu? Cu cine merită să lucrezi și cu cine nu?

Modul în care a acționat compania în această situație nu dovedește decât faptul că afacerea lor chiar este o țeapă. O companie serioasă ar fi arătat dovezi de plată, ar fi cerut mărturii din partea utilizatorilor mulțumiți de serviciile lor, nu ar fi sărit cu judecata și cu somații.

 

În calitate de om care scrie și își propagă mesajele online mă simt nedreptățit. Nu cred că poți reduce pe cineva la tăcere în acest fel. Bloggerul s-a cam speriat și la început a șters orice referire la acel site din articol și orice informație ce părea să aibă caracter personal, dar apoi a șters articolul.
Ar trebui ca libertatea de exprimare în mediul online să fie reglementată printr-o lege, să fie stabilite anumite limite, să știm și noi dacă avem de ce să ne temem de cineva care ne amenință cu un proces pentru că am scris ceva adevărat despre el sau compania lui. Poate ar trebui să învățăm din procesul dintre Zenith și Automattic. Automattic a susținut bloggerul care scrie pe Insula Îndoielii și a reușit să câștige procesul.

 

Îndrăznesc să vă întreb și pe voi: credeți că există libertate de exprimare pe Internet?

Aștept păreri, exemple, răspunsuri, argumente, orice e legat de dreptul la libera exprimare. Momentan acesta rămâne un subiect destul de important pentru mine și, probabil, pentru toți cei care au acces la Internet. Transformarea Internetului într-un spațiu în care găsim doar minciuni și doar lucruri (fals)pozitive despre anumite lucruri nu e normală.

Cine are dreptate: noi sau ei?

 

______

 

Înțeleg și fac diferența dintre adevăr și minciună. Una este să scrii niște minciuni, niște calomnii și alta este să scrii ceva adevărat și să îți susții spusele cu argumente clare.

Lasă un răspuns