Evenimente importante din viața unui om

Viața unui om este marcată de mai multe evenimente, dar acestea în funcție de abordare, acestea pot varia de la două evenimente: naștere și deces, până la câteva zeci, pe listă fiind incluse și evenimente precum primul serviciu, prima dată când ai fost concediat și multe alte evenimente mărunte.

Cu siguranță, poate cel mai important eveniment din viața fiecărui om este punctul de pornire, să îi spunem așa, nașterea. Aceasta este asociată în cultura poporului român cu încreștinarea noului născut, cu botezul acestuia.

Folcloriștii și etnografii ar fi cei mai potriviți pentru a discuta și explica acest eveniment în cultura românească. Însă, dintre tot ceea ce regăsim în unele lucrări reputate despre acest subiect, precum „Nașterea la români”, parte din „Trilogia vieții” scrisă de către Simion Florea Marian, puține tradiții se mai regăsesc în prezent. Există totuși tendința de a conserva unele tradiții legate de naștere și botez, dar în forme total diferite de cele practicate de către strămoșii noștri.

Am putea spune că în timp se vor pierde multe dintre ceea ce impropriu le-am putea numi tradiții în prezent legate de botez, dar, totuși, un mod simplu de a imortaliza aceste evenimente îi poate ajuta pe urmașii noștri să înțeleagă cum se desfășurau unele evenimente de acest fel în trecut. Un fotograf botez poate face mai mult decât zece cărți, imaginile pot prezenta totul mult mai în detaliu poate decât cel mai iscusit etnolog sau folclorist. Bineînțeles, trebuie să nuanțăm și această afirmație, întrucât nu orice fotograf poate imortaliza un eveniment folosindu-se doar de aparatura lui, în spatele acelor fotografii se află un amestec de cunoștințe și talent. Dar dincolo de valoarea artistică și cultural-folclorică a acestor fotografii, ele sunt parte din amintirile unor oameni, familii, sunt fragmente din viețile lor.

Lasă un răspuns