Întreținerea unui animal de companie nu este atât de simplă pe cât pare, iar dacă nu ești pregătit și dispus să îți cheltui timpul, banii și răbdarea cu un animal de companie mai bine nu îl adopți.
De când eram mic tot îi rugam pe părinții mei să îmi cumpere un animal de companie, dar ei mă refuzau și întotdeauna îmi explicau de ce: eram prea mic pentru a fi responsabil și pentru a avea grijă de un câine sau o pisică. Atunci îmi spuneau „Toate la timpul lor”. Când am împlinit o vârstă destul de mare pentru a putea să am grijă și de un animăluț, l-am primit cadou și abia atunci am înțeles de ce ei refuzau să îmi cumpere un animal de companie.pur și simplu întreținerea câinelui pe care l-am primit la vârsta de 7 ani îmi lua foarte mult timp, dar nu mi-a părut rău. El a fost primul meu animal de companie, de atunci am avut mai multe animale de companie, iar dacă ar fi să înșir aici toată lista de animale pe care le-am avut și să vă spun și 2-3 cuvinte despre fiecare… v-ați plictisi, cu siguranță.
Întrebarea mea este ești pregătit să întreții un animal de companie? Un animăluț este mult mai mult decât ființa drăguță și drăgăstoasă, așa cum crede cea mai multă lume. Dincolo de acestea, animalele au și nevoi pe care ești obligat să le satisfaci, în calitate de bun stăpân. Nu cred că aici intră mâncarea, aceasta este obligatorie, iar respectarea unui meniu echilibrat (recomandat de către un specialist) este foarte importantă.
Să luăm drept exemplu un câine. Trebuie să fii pregătit să te scoale la miezul nopții și să fii pregătit să îl plimbi. Apoi, în următoare dimineață să te trezești la ora 6, înainte de serviciu sau de școală și să îl plimbi. Trebuie să îi oferi un loc adecvat pentru a își face nevoile, la fel, se recomandă să întrebi un specialist, depinde foarte mult de rasă. Trebuie să iei și o altă decizie importantă: îl sterilizezi sau nu? Dacă va face pui, ce vei face cu ei? Ești dispus să îi crești? Îi vei abandona? Îi vei omorî? Trebuie să îl deparazitezi periodic și să îl menții curat, să îi faci baie cel puțin o dată pe săptămână și să îl perii de 3-4 ori pe săptămână. Te poți aștepta ca oricând să apară probleme neprevăzute și să trebuiască să îl duci la medicul veterinar pentru control și tratament. De asemeni, să ai în vedere și ce vei face cu el când vei fi plecat din oraș. Îl poți lua cu tine? Dacă îl vei lăsa cuiva, ești sigur că va avea grijă de el? Poți fi sigur că este în siguranță acolo? Ai căutat dacă în orașul tău există o pensiune de animale?
De asemeni, dacă animalul tău de companie este de talie mare trebuie să fii pregătit să cheltui sume mari pe mâncare. Recomandarea mea în această privință, pentru a avea un cost cât mai mic, este să cumpărați cantități cât mai mari de mâncare (saci de mâncare, pachete de mâncare umedă). Prefer să cumpăr hrană pentru câinele pe care îl acum în cantități mari de pe www.petpal.ro. Prețurile de pe site sunt foarte mici în comparație cu prețurile din pet shopuri, iar la achiziționarea unor cantități mai mari de hrană se oferă reduceri mari (am prins reduceri și de 40-50%).
Parerea este ca un animal de companie merita efortul de a-l ingriji mai ales daca il adopti de mic.Daca intr-o zi as vrea sa imi iau un animal de companie, cu siguranta ar fi un catel deoarece este cel mai bun prieten al omului si in acelasi timp mult mai loial decat oamenii din ziua de azi!
E loial, dar trebuie să îl și răsplătești și să îi oferi condiții potrivite, altfel nu are rost să îl adopți. 🙂