Elementele culturii hip hop

Totul a început în urmă 4 decenii în Bronx. Negrii, marginalizați de către societatea americană și-au căutat o identitate și au găsit-o în hip hop.

Deși majoritatea când aud de hip hop știu că este un gen muzical, nu e așa. Hip hop-ul este o cultură, este un conglomerat compus din mai multe forme de exprimare artistică, este o cultură vastă.

Cultura hip hop are 4 mari elemente:

  • MCing
  • DJing sau turntablism
  • Graffiti sau tagging
  • B-boying

Îmbinarea dintre toate aceste elementă înseamnă cultura hip hop. Fiecare element este important, aducând un plus de valoare culturii.

În continuare vă vom prezenta, pe rând, fiecare element al culturii hip hop.

 

MCing

MCing-ul, cunoscut și sub numele de muzică rap sau emceeing, este partea cea mai cunoscută a culturii hip hop, de aceea mulți fac confuzia dintre hip hop și rap. RAP este prescurtarea Rhytm And Poem, adică ceea ce descrie cel mai bine acest gen muzical.

MC-ul, Master of Ceremony, este cel care se ocupă de întreținerea atmosferei prin punerea versurilor pe ritm, o formă de poezie stradală. În timp MCingul a evoluat, de la poezie socială, cu mesaj critic, la o poezie grandomană, transformând rap-ul într-un gen comercial.

Puțini rapperi mai fac muzică din pasiune și ignoră beneficiile financiare pe care le aduce muzica. Majoritatea pun accentul pe ceea ce se caută, ce se ascultă, ce se vinde pentru a se îmbogăți de pe urma muzicii. În aceste condiții, ceea ce fac ei poate fi numită artă?

 

DJing

Disc Jocking-ul este o altă parte importantă a culturii hip hop. Deși DJingul nu a apărut pentru prima dată în cultura hip hop, evoluția sa a fost marcată de către hip hop, personalități aparținând culturii hip hop dezvoltând tehnici și elemente ale DJingului.

Ceea ce face de obicei un DJ este să redea simultan 2 piese și să se folosească de anumite tehnici pentru a crea o altă piesă, cât mai originală. Muzica rap a apărut tocmai datorită DJilor care s-au folosit de break-uri pentru a crea piese originale.

 

Graffiti

Graffitiul, cunoscut și sub numele de tagging, este cea mai contestată componentă a culturii hip hop, fiind catalogat adeseori drept un act de vandalism, în loc să fie apreciată valoare artistică a acelor creații. Aceasta se întâmplă pentru că puțini înțeleg rădăcinile graffitiului și însemnătatea acestuia. Aici se adaugă și replicile răutăcioase lansate în media de către persoane care nu agreează cultura hip hop.

Graffitiul înseamnă aplicare unei vopsele culori, pe o suprafață (perete, tren etc), pe scurt. De fapt, în spatele acestor „mâzgâleli”, cum le spun haterii există un mesaj și, de foarte multe ori, se ascund ore sau zile de muncă. Un graff trebuie să fie cât mai complex și mai original, cam așa se apreciază valoarea unui graffiti. Bineînțeles, trebuie luat în seamă și mesajul, cel care adeseori e cea mai importantă parte a unui graffiti, adesea acesta fiind scopul.

În spatele tagurilor se ascunde o luptă între grafferi, fiecare încercând ca tagurile sale să apară în cât mai multe locuri, astfel încât să fie cel mai cunoscut, deși e cam impropriu spus. Ei nu vor faimă, ei vor doar să se exprime în acest fel și să fie cei mai buni în ceea ce fac.

 

B-boying

B-boyingul, cunoscut și sub denumirea de breaking, este stil dinamic de dans, parte importantă a culturii hip hop, care s-a inspirat din mai multe stiluri de dans, rezultând un stil original de dans.

B-boyingul combină elemente complexe de dans, existând mișcări de bază, specifice tuturor grupurilor de breakeri, dar există și elemente și stiluri proprii fiecărui grup în parte. Cel mai adesea aceste grupuri se confruntă în battleuri, existând și o competiție mondială de b-boying.

Ceea ce mai trebuie precizat este faptul că b-boyingul diferă mult de breakdance, este o greșeală să îi cataloghezi pe b-boy drept breakdanceri. Pe lângă diferențele dintre stilurile de dans, b-boyi nu acceptă să fie numiți breakdanceri pentru că aceștia din urmă dansează pentru faimă, nu o fac din pasiune, o fac din interes.

 

Pe lângă aceste 4 elemente majore ale culturii hip hop se adaugă și altele, mai puțin importante, sau incerte în ceea ce privește apartenența lor la o altă cultură sau la alt stil de dans sau muzică.

Totuși, trebuie să menționăm că dintre acestei cel mai important este beatboxingul, o formă de percuție vocală care imită instrumente muzicale. Momentan beatboxingul nu este catalogat drept element al culturii hip hop, dar unii au început deja să îl numească drept al cincilea element al hip hopului.

 

 

Nu în ultimul rând, nefăcând parte din elementele culturii hip hop, dar necesar pentru a face parte din această cultură sunt cunoașterea și înțelegerea hip hopului. Dragonu în melodia Disscuții spune: „Sunt 4 elemente cu tente în hip hop/ Și o singură regulă, să fii băiat!”. Cred că este cel mai bine spus, nu mai e nimic de completat.

 

Cultura hip hop continuă să evolueze, iar elementele culturii sunt într-o continuă schimbare, ceea ce arată complexitatea și vastitatea acestei culturi, care a pornit de la o mică subcultură dintr-un cartier newyorkez și a ajuns să fie răspândită în toate colțurile lumii.

 

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns