Efectul diaspora

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a venit cu surprize, nimeni nu se aștepta ca Klaus Iohannis să reușească să întoarcă situația într-un asemenea mod, având în vedere situația de după primul tur. Nu trebuie să fii un specialist sau un mare analist pentru a îți da seama că ceva ciudat s-a întâmplat în cele două săptămâni dintre cele două tururi.

Taberele se acuză, unii au furat, alții nu, ceilalți i-au cărat cu autocarele, pentru ceilalți au votat morții. Departe de așa ceva mesajul pe care vreau să vi-l transmit aici. L-am susținut pe Iohannis, dar a fost doar un vot anti-Ponta și anti-PSD, nu sunt un fan înfocat și nici un fanatic.

 

Cert e că oamenii lui Ponta au jucat la cacealma. Au ignorat diaspora, au mizat pe faptul că vor pierde niște voturi din partea celor de peste granițe, dar erau foarte siguri că cei din țară îi vor vota. N-a fost așa, dezvoltându-se ceea ce poate fi numit efectul diaspora, bazat pe un sentiment de solidaritate cu cei din diaspora care nu au reușit să își exercite dreptul de vot. Cei din diaspora au vorbit cu cei din rețelele lor și i-au convins că Ponta și ai lui sunt vinovați de această situație. Și-au convins frații, părinții, prietenii, vecinii, fiecare a convins câteva persoane la rândul său, înmulțiți numărul celor din diaspora cu 4-5 persoane de fiecare, vă las pe voi să faceți calculele și veți înțelege amploarea efectului diaspora. Așa a reușit Iohannis să contrabalanseze această situație în favoarea lui, putem spune că a fost foarte norocos.

La aceasta se mai adaugă un alt joc de-al lor la cacealma. Le-au dat liber studenților, mizând pe faptul că se va produce un efect de schimbare a opțiunilor electorale ale acestora din interacțiunea acestora cu părinții lor. Nu a fost așa, situația a fost fix pe dos, iar tinerii au reușit să le mai schimbe opiniile alor lor. Se mai adaugă aici forța onlineului, modul în care s-au viralizat poveștile fraudelor electorale din anumite zone ale țării și poveștile celor care au stat ore în șir la cozi pentru a vota în diaspora. Pe lângă toate acestea se mai adaugă și mișcările de stradă și solidarizarea votanților cu vocea străzii.

Tragem linie și adunăm. Concluzia este că Iohannis a reușit să îl învingă pe Ponta. A fost vorba mai mult de context, a fost foarte norocos și nu au depins de el foarte mult acestea. A avut noroc de stângânciile celor din PSD, la acestea se adaugă o campanie electorală simplă și puțin bun simț în dezbateri și… iată-l președinte!

Lasă un răspuns