Economie sau sănătate?

Uneori ne limităm la bani atunci când facem alegeri, iar adesea aceste economii se reflectă în repercusiuni asupra sănătății. Fie că este vorba de mâncare, fie că e vorba de aparate electrocasnice, fie că este vorba de produse de curățenie.

De ce să dai 5 lei în plus pe o soluție de curățat geamurile, prietenoasă cu mediul, când poți cumpăra cu un preț mai mic un produs chimic în totalitate? Până la urmă ce e mai important, sănătatea sau banii?

Nu știu ce părere aveți despre produsele de curățenie bio, dar cert este că în România suntem adepți ai produselor chimice în totalitate, nu știm nimic depsre produsele bio, chiar le privim cu o anume superioritate, râdem și spunem că alea pe care le cumpără toată lumea curăță mult mai bine decât cele bio. Trăiască marketingul! Suntem bombardați de mesaje prin care suntem îndemnați să cumpărăm produse chimizate, majoritatea comapaniilor care vând produse de curăținie bio nu își permit să cumpere reclamă pe canale mainstream, se promovează prin alte mijloace și se mulțumesc cu puțini clienți, nu lansează campanii agresive și nu lansează campanii de informare legate de efectul produselor chimice asupra sănătății.

 

Cu toții știm că sănătatea e importantă, e tâmpit să spun așa ceva, știu. Ei bine, unii uită asta și își vând sănătatea pe bani puțini, până la urmă de ce ai mai da vreo 2-3 lei în plus pe niște detergenti bio, când îți poți cumpăra niște detergenți sintetizați prin operații chimice? Majoritatea nu considerăm importanța pe care o au aceste produse asupra sănătății noastre, au o influență extrem de mare, le folosim în mediul în care trăim și… ne curățăm hainele pe care le purtăm folosindu-ne de ele. Dacă tot vorbeam de detergenți, se întâmplă ca unii oameni să se plângă de disconforturi ale pielii, spun ei că nu știu de ce. Uită că folosesc detergenți chimici, chiar nu iau în seamă asta, iar proasta informare face ca aceștia să nici nu știe de existența unor detergenți bio. Ce să fie la mijloc? Indiferență? Ignoranță? Lipsă de informare? Lipsa de bani? Nu știu. Trebuie să mai precizez că uneori produsele de curățenie bio sunt mai ieftine decât cele, spun unii, clasice. Vorba aceea, cum spuneam și mai sus, marketingul trebuie plătit, brandul, publicitatea, toate trebuie plătite.

 

Facem economii, încercăm să cumpărăm ceea ce este mai ieftin, ne uităm la buzunar, dar întotdeauna sănătatea este cea care plătește, cea asupra căreia se resimt toate aceste economii. Fie că este vorba de detergenți bio, fie că este vorba de ceea ce mâncâm, cert e că întotdeauna banii stau la mijlocul alegerii dintre chimic și bio, natural. Ne lipsește o educație în acest domeniu, nu știm să facem diferența dintre aceste două categorii și nu suntem în stare să vedem efectele pe care acestea le au asupra sănătății noastre, pur și simplu nu suntem conștienți (sau nu vrem să fim) că toate aceste produse chimice afectează într-un fel (mai mic sau mai mare) sănătatea noastră. 🙂

Mai avem de lucrat la aceasta, dar, să termin cu o tentă de optimism, tot mai multă lume înțelege importanța produselor bio și începe să le foloseacă, tot mai multă lume începe să fie interesată de produse cât mai puțin prelucrate și cât mai naturale.

Lasă un răspuns