După Brexit urmează Frexit

Începutul acestui an a debutat cu o serie de dezbateri și polemici legate de încercarea Marea Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, s-a discutat, s-a făcut un congres pe această temă, s-au discutat revendicările englezilor și urmează să se desfășoare un referendum pentru a fi consultați cetățenii engleză în legătură cu traseul pe care doresc să-l urmeze țara lor în relația cu UE.

Înainte de Brexit a fost Grexit-ul, multă vreme s-a vorbit de excluderea Greciei din Uniunea Europeană pentru a stabiliza spațiul comunitar european. După îndelungi și deloc liniștite dezbateri s-a decis rămânerea în UE și a Greciei.

Acum a venit rândul Frexitului, în Franța au început discuții aprinse despre ieșirea Franței din Uniunea Europeană. RFI relatează într-un articol, citând o cercetare realizată în mai multe state, printre care și în Franța, că 53% dintre francezi cer organizarea unui referendum în care să se decidă soarta Frexit-ului.

Îngrijorările asupra situației legate de Frexit pune sub semnul atenției cota partidelor extremiste din Franța, care pot profita de contextul din ultimii ani din Franța pentru a câștiga mai mulți adepți. În urma atentatelor teroriste și cu tot mai pregnanta problemă a imigranților, partidele extremiste au început să câștige tot mai mult teren, în special cele de dreapta care insistă asupra identității naționale.

 

În acest moment cifrele arată că 45% dintre francezi ar opta pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce doar 33% ar vota pentru ieșire. Totuși, un procent important este cel al indecișilor, aceștia ridicându-se la 22%. Cifrele între pro și anti UE sunt destul de strânse, indecișii având un cuvânt important de spus în cazul realizării unui referendum.

Lasă un răspuns