Domenii cu diacritice de la ROTLD

Web-ul românesc se românizează, am putea spune. Registratul domeniilor .ro, ROTLD, a introdus de zilele trecute posibilitatea de înregistrare a domeniilor care includ diacritice în numele lor. Adevărații români au speculat momentul și au înregistrat toate domeniile care le-au trecut prin cap, poate-poate se va trezi cineva să le ofere o avere pentru ele.

Măsura impusă de ROTLD a fost primită cu răceală de către onlinerii români, majoritatea considerând aceasta o măsură lipsită de utilitate, scoasă mai mult din dorința de a acoperi managementul prost al registrarului românesc, având în vedere mai ales menținerea sistemului de plata pe viață a domeniilor, o măsură primitivă care nu numai că reduce încasările registrarului, dar conduce în timp la imposibilitatea de a mai înregistra niște domenii utile, domeniile inactive nefiind eliminate.

O altă problemă impusă de către această măsură este legată de promovare. Se va face mențiunea de acum: „cu diacritice” sau „fără diacritice”? Să luăm drept exemplu domeniul „caine.ro”. Proprietarii acestuia cumpără publicitat pe un post de radio, iar în spot va fi inclus, clar, și numele domeniului. Se va face oare precizarea „Accesați câine.ro, dar fără diacritice”? Eu, în calitate de client, să spunem fără a fi făcută această mențiune, încerc să accesez „câine.ro”, poate un site concurent sau un site care nu are nicio legătură, măcar, cu domeniul de activitate al primului site. Ce ne facem cu publicitatea, atunci? Mai este ea rentabilă? Sau facem promovare gratuită concurenței?

 

Rămâne o dilemă aceasta, dar cu siguranță această decizie a celor de la ROTLD nu vine tocmai în momentul potrivit, având în vedere măsura în care diacriticele sunt folosite în mediul online românesc, sunt siteuri care încă scriu fără diacritice, iar dacă este să privim la utilizatorii rețelelor sociale (întrucât acestea constituie o bună parte din online-ul românesc), un număr redus dintre aceștia folosesc diacriticele.

Se pune, de asemeni, problema recunoașterii acestor diacritice din numele domeniilor de către anumite siteuri internaționale, să luăm de exemplu tool-urile utile pentru webmasteri, o analiză SEO. Doar câteva dintre acestea recunosc diacriticele, restul… nu prea sunt prietenoase cu limba română și identifică diacriticele drept caractere nepermise.

 

Să fie această decizie luată de către ROTLD un punct de evoluție din istoria online-ului românesc sau un eșec total rezultat din interesul lor de a-și mări veniturile?

Lasă un răspuns