Din nou despre francul elvețian

Inconștiența celor care și-au făcut împrumuturi în franci elvețieni este de nepus la îndoială, e destul de clar că ei nu au avut nici măcar cea mai mică intenție de a arunca o privire pe niște informații legate de domeniul economic, financiar sau bancar, de consultarea unui specialist în domeniu nici nu mai îndrăznesc să mai zic, ar fi prea mult.

Nu vreau să par un habarnist, nu am studii în domeniu, dar am noțiuni de bază de economie, am făcut un an de economie generală în liceu și am mai și citit ceea ce poate fi încadrat în ceea ce poate fi numită „educație economică”, aproape nimic, pot spune că mă bazez mai mult pe logica elementară, pe raționamente care nu au nimic de a face cu economia sau cu noțiuni prea avansate din domeniu: atunci când apelezi la creditarea într-o monedă străină, trebuie să ai în gând faptul că ratele lunare pe care le vei returna băncii creditoare vor depinde de cursul valutar, iar oricât de instabilă ar părea o monedă la un moment dat, este aproape imposibil ca niște variații (oricât de mici ar fi ele) să nu apară, cu atât mai mult cu cât în acest caz vorbim de o monedă a unei țări destul de „dubioase”, o țară recunoscută apreciată drept raiul devalizatorilor, locul unde se adună cei mai mulți „bani murdari” din lume, e destul de clar că se fac depuneri considerabil de mari, dar și retrageri mari, ceea înseamnă, fără a fi nevoie de cunoștințe prea elevate de economie, variații ale monedei, aprecieri, deprecieri.

Asta s-a întâmplat și de această dată, dar la un alt nivel, cu repercusiuni mult mai mari. Astfel au apărut protestari care au cerut recalcularea creditelor în franci elevețieni la cursul la care s-a semnat contractul de creditare, au apărut persoane care au încercat acționarea în instanță a băncilor, au apărut persoane care au cedat sub presiunea băncilor și s-au văzut în postura de a nu mai putea ratele și așa mai departe.

Oare cât de greu este să urmărești un curs valutar online și să vezi evoluția acestuia? Aah, am uitat e greu, trebuie să fii comod, doar băncile trebuie să vină și să îți arunce ofertele în față, iar tu trebuie doar să alegi. De plata unui consultant financiar nici nu îndrăznesc să spun nimic, s-ar putea să fiu lapidat, nu de alta. Poate mă veți acuza de superficialitate, dar spun toate acestea pentru că sunt sigur că puțini dintre cei care au apelat la un credit în franci elvețieni au făcut-o în cunoștință de cauză.

Lasă un răspuns