Devorare publică, circ mediatic

Media a depășit demult limitele penibilului și ale oricărui bun-simț, goana celor care sunt în căutare de șocant și de inedit au transformat această „industrie” într-o ilaritate.

Asistăm la devorări în public a unor persoane și a unor subiecte, la epuizarea lor, la aducerea de martori, la prezentarea de informații care încalcă orice frontieră a intimității sau a vieții private.

 

Circul mediatic derapează și explodează periodic, sunt perioade în care „devoratorii”, click-baiterii, jurnaliștii de duzină, își duc activitatea la îndeplinire prin scrierea de titluri bombastice, poate-poate mai adună și ei câteva mii de idioți care să mai rotunjească statisticile siteurilor pentru care scriu, dar există și perioade în care un subiect aruncă totul în aer, perturbând letargia în care-și făceau până atunci click-baiterii meseria.

 

Așa s-a întâmplat și astăzi, când știrea că fiul unui manelist a abuzat și lovit o fată nevinovată. Presa a sărit în aer și știrea a ajuns repede pe primele pagini ale tabloidelor, a devenit un subiect de interes pentru „halitori”, iar jurnaliștii de duzină au profitat de asta. Nimeni nu s-a oprit și nu a discutat măcar la finalul unui articol despre fondul pe care se întâmplă toate acestea, asistăm la un circ mediatic, un circ societal, unde fondul e fracturat. E de ajuns să fii fiul „cui trebuie”, să vii din partea cuiva și să mai ai și niște bani în buzunari și normele nu mai sunt pentru tine, totul îți este permis. Constrângerile și limătările sunt pentru fraieri, pentru săraci, numai pentru șmecheri nu. Ei funcționează într-o altă realitate, într-o altă logică, unde totul li se cuvine și totul le este permis.

Oare cât va mai dura tot acest circ sinistru? Cât va mai continua mass-media să devoreze subiecte și să nu intervină?

Lasă un răspuns