Despre ruperea pactului de coabitare

Printre multele discuții din presă din ultimul timp, își face loc și cea despre ruperea pactului de coabitare dintre Victor Viorel (Copy) Ponta și Băsescu. Să o luăm cu amănuntul și să vedem cine are de câștigat în urma acestei ruperi a pactului de coabitare.

Îl avem pe de o parte pe Victor Copy-Ponta, cel care a anunțat că pactul de coabitare s-a rupt, iar pe de altă parte îl avem pe Marinărașul cel Viteaz, Băsescu.

Ponta, un politician cu ambiții prostești, orgolios și uneori cu un comportament de copil nematurizat (vezi gesturile de la conferința cu ministresa Petrescu și Marele Bâs). O marionetă a unui partid, „carne de tun”, cel din prima linie, care încasează totul, dar, totuși, e într-o funcție destul de importantă, de unde „se pot face multe”. E un fel de Boc, dar puțin mai tânăr. Și puțin mai înalt.

Băsescu, lupul bătrân, mereu energic și niciodată lipsit de șmecheriile tipic „rasei”. Un abil comunicator, hienă deghizată în blană de oaie, care știe să profite de orice mică greșeală, care știe să iasă din orice situație, oricât de gravă ar fi, curat precum lacrima.

De această dată tot Băsescu are de câștigat în urma ruperii pactului. Asta din cauza lipsei de abilitate a lui Ponta. Culmea este că tocmai Ponta îl ajută pe Băsescu și îi oferă oportunitatea de a își mări avantajul și de a-și alimenta susținătorii.

 

În primul rând, ruperea pactului de coabitare ne dovedește lipsa de integritate a lui Ponta, dar și lipsa unor cunoștințe politice, căci de etică nici nu putem vorbi. Am putea spune că doar prim-ministrul este tabula rasa în materie de cunoștințe politice, dar consilierii lui ce fac, oare? Eh, asta se întâmplă când angajezi rude, nepotismele se plătesc, asta nu se exclude nici în cazul lui Băsescu, dar, totuși, se pare că el are câțiva oameni deștepți în spate care îl strunesc bine.

În al doilea rând, putem vedea foarte bine abilitatea lui Băsescu de a cădea în picioare oricând, din orice situație el poate trage foloase. Așa că, nici de această dată nu face excepție și profită de tot ce poate.

 

Ponta nu a încercat decât să se dea deștept și să îl facă pe Băsescu să se simtă prost în fața oamenilor că nu i-a ieșit tocmai „treaba cu pactul”, dar totul s-a întors împotriva lui Ponta, fapt care i-a scăzut și mai mult credibilitatea. Băsescu, același profitor ca întotdeauna, dar pe lângă versatilitate, e de apreciat faptul că e descurcăreț și știe cum să facă să iasă tot el curat. Mandatul i se termină, îi urmează lui Voiculescu, poate vor fi colegi de celulă, dar despre asta, separat, într-un alt articol.

Lasă un răspuns