Despre pasiuni

Dintotdeauna mi-am zis că orice om poate fi descris de pasiunile pe care le are. Un om fără pasiuni tind să îl descriu drept un plictisit, fără chef de viață și fără performanțe intelectuale sau realizări remarcabile, dimpotrivă un om cu multe pasiuni tind să îl etichetez cu tot ce e mai bun, să îl laud și să îi compar succesul cu măsura în care este consecvent și perseverent în pasiunile pe care le are.

Până acum niciodată nu mi-au fost infirmate aceste raționamente nu au dat eroare, poate au fost doar câteva excepții, dar care nu deviau foarte mult de la modelul pe care mi-l construisem eu mintal pentru a corela pasiunile cu realizările unui om, poate au fost doar excepțiile care au venit în vederea confirmării regulii, mi-am zis.

De multe ori întrebam oamenii în mod obsesiv ce pasiuni au și le ceream detalii despre ele, doar pentru a îmi proiecta eu în minte cum sunt acei oameni în funcție de pasiunile pe care le au.

Recent, discutând cu o cunoștință a unui prieten, m-am trezit cu o problemă care mi-a cam dat peste cap mica mea teorie. Stând la discuții cu el, am ajuns la subiectul mai sus menționat, pasiunile lui adică. Omul s-a simțit puțin lezat, din câte mi-am dat eu seama și mi-a dat un răspuns cât se poate de serios, dar încă mă întreb dacă este real sau nu, am încercat să nu îi pun la îndoială spusele, m-am abținut să nu răbufnesc în fața lui. Răspunsul lui, care m-a pus serios pe gânduri este că lui îi place să se uite la filme pentru adulti, asta e principala lui pasiune. Am schițat o grimasă subtilă și am spus cu voce stinsă: „Vorbești serios?”, iar el mi-a răspuns pe un ton cât se poate de serios că nu glumește deloc. În continuare i-am zis că îl cred pe cuvânt și i-am zis să aibă mult succes în pasiunea lui, altceva nu mai aveam ce-i zice, chiar am rămas blocat. Încă îmi pun întrebări în ceea ce privește mica mea teorie născocită după o noapte în care am visat urât și mă gândesc că am avut o bună perioadă de timp în care am făcut niște generalizări greșite, mă gândesc încă dacă am greșit și cam care e numărul persoanelor care au avut de suferit în urma generalizărilor mele… oarecum tâmpite.

 

Să fie pasiunile atât de importante în viața unui om încât acestea să îl definească în totalitate. Acum zic că… nu chiar atât de importante, ele doar ne sugerează anumite detalii despre acel om, dar mai sunt și alte aspecte pe care trebuie să le luăm în seamă înainte de a emite astfel de judecăți. 🙂

Lasă un răspuns