Despre legea defăimării sociale

Deși a trecut mult timp de când Înalta Curte de Casație și Justiție a dat hotărârea conform căreia Facebook-ul este spațiu public (vedeți aici știrea), aceasta însemnând că acest spațiu nu este scutit de aplicarea legilor în vigoare, în principal de cele care au legătură cu defăimarea și calomnierea, că acestea sunt cele mai des întâlnite probleme pe rețelele de socializare, acum a fost aprobată inițiativa atribuită de către multe persoane lui Liviu Dragnea, cunoscută sub numele de „legea defăimării sociale”.

UPDATE: Află impactul pe care l-a avut legea defăimării sociale, conform unei analize făcute de către Media Trust.

Deși înainte de sfârșitul anului trecut Liviu Dragnea declara că sancțiunile impuse de această lege nu vor fi mari, surpriza adusă de forma finală a legii este că sancțiunile maxime au fost mărite de 10, dacă înainte sancțiunile puteau ajunge până la 10.000 de lei, acum cifra a fost mărită la 100.000 de lei (dacă este vorba de discriminarea unui grup) și la 30.000 de lei (dacă este vorba de discriminarea unei persoane fizice).

Conform declarațiilor legislatorilor, legea defăimării sociale vine cu scopul de a proteja grupurile sociale vulnerabile. Textul legii definește un grup vulnerabil drept o agregare de persoane care se diferențiază social printr-o serie de trăsături de restul societății (gen, vârstă, limbă maternă, etnie, avere, rasă religie, boli etc.).

 

Cine va se ocupa de aplicarea legii defăimării sociale?

Urmează ca în cadrul Comisiei Naționale pentru Combaterea Discriminării să fie înființat un departament care să se ocupe de aplicare noii legi privind defăimarea. CNCD-ul este o instituie destul de contestată, acuzată adesea de afiliere politică și de luarea anumitor decizii în funcție de criterii de apartenență politică. Aceasta stârnește și mai multe polemici legate de legea defăimării, care este deja contestată de către jurnaliști și de către mulți internauți, care se tem de abuzurile care ar putea fi cauzate de aplicarea inadecvată a acestei legi. Drept răspuns la trecerea legii defăimării sociale în forul decizional, urmând ca acesta să decidă dacă legea va fi aprobată sau nu. Oricum, chiar dacă aceasta nu va fi aprobată, cu siguranță îi vor mai fi aduse modificări și îmbunătățiri și aceasta va fi adoptată mai devreme sau mai târziu, având în vedere determinarea lui Liviu Dragnea pentru (pretinsa) luptă împotriva discriminării.

 

Drept răspuns la aceată inițiativă legislativă internauții au încercat să se bucure de ultimele clipe de libertate în mediul online și au trollat diverși politicieni (bineînțeles, în centrul atenției fiind Dragnea), prin postarea unor mesaje sau imagini sarcastice, dar și prin crearea unor conturi false cu numele acestora.

Lasă un răspuns