Despre doctorate, din nou

Criza doctoratelor a intrat în atenția publicului și continuă să rămână, dar până acum puterea legislativă nu a reușit să ofere un răspuns satisfăcător și o soluție eficientă. Să nu uităm că legea prin care se propuneau măsuri drastice pentru cei care încurajează sau favorizează în orice fel plagiatul a fost „chelită” de către o comisie de politicieni „reduși”.

Comisia de învățământ a Senatului, reunită ieri, a adus o serie de modificări importante Legii Educației, aspectele cele mai importante fiind cele legate de modul în care sunt acordate, dar și retrase titlurile de doctorat.

Dacă până acum legea prevedea acordarea titlurilor de doctor prin ordin de ministru, noua lege pune în sarcina universităților acordarea și retragerea titlurilor de doctor.

Noile prevederi ale legii vin în ideea de a spori autonomia universităților, din ce în ce mai mult discutată, ridicată la rang de ideologie după introducerea sistemului Bologna în România. În spatele aparențelor, cel puțin de această dată, e vorba despre declinarea responsabilității, de aruncarea pisicii moarte din curtea ministerului în brațele fiecărei universități, pe principiul: „Voi le acordați titlurile de doctori, voi le retrageți, voi sunteți responsabili pentru orice ilegalitate și veți fi trași la răspundere.”.

 

Rămâne să așteptăm forma finală a legii și să o vedem în vigoare și, mai mult, să vedem cum va fi pusă în aplicare. Până acolo mai e cale lungă.

Lasă un răspuns