Un vechi prieten m-a întrebat zilele trecute unde poate găsi niște resurse utile pentru a-și reaminti limba română, eventual și niște cursuri, spunea că este dispus să plătească sume destul de importante, banii nu sunt o problemă pentru el.
E plecat în Anglia de 10 ani și a venit în fiecare an acasă, e corporatist, și-a terminat studiile în România, inclusiv facultatea. E culmea că îl știam drept un bun vorbitor de limba română, dar mă miră decizia lui de a „reînvăța” limba română, chiar așa mi-a spus. Bineînțeles, nu am rezistat și l-am întrebat ce înseamnă pentru el această „reînvățare” și de ce vrea neapărat să facă niște cursuri de limba română. Nu a întârziat o explicație, destul de relevantă, aș spune, chiar nu m-aș fi gândit la așa ceva. Prietenul meu mi-a spus că între timp a mai vorbit în limba română, a mai citit câteva cărți în română, dar, totuși, a uitat unele reguli de ortografie și are probleme cu utilizarea unor părți de vorbire, de aceea are nevoie de un curs intensiv, serios, de limba română pentru a recapitula limba română. Toate aceste eforturi le face pentru că a fost cooptat de către o altă corporație, cu sediu și în România.
Prima și prima dată i-am recomandat câteva lecturi serioase, 2-3 cărți, apoi i-am zis să consulte DEX-ul online și alte resurse pe care le găsește pe Google, i-am recomandat câteva bloguri pe care le știu și le urmăresc, pe care se publică destul de des „probleme” ce țin de limba română, majoritatea folosite de către mulți, ceea ce te ajută foarte repede să îți clarifici nedumeririle și să găsești răspunsuri rapid întrebărilor pe care le ai.
Apoi, i-am zis că dacă vrea ceva serios nu este de ajuns doar atât și chiar are nevoie să parcurgă un curs de limba română. O altă recomandare a fost aceea de a învăța limba română raportat la engleză, după atât timp petrecut în Anglia, eu cred că el gândește în engleză, iar un curs de română făcut prin raportare la engleză este cel mai potrivit pentru asimilarea și fixarea limbii române. I-am zis să încerce cursul de learn romanian pe care l-a făcut și un alt prieten expat, mulțumit că a reușit să învețe româna în timp scurt cu ajutorul echipei Rolang. Prietenul e un om de afaceri important acum, când a venit în România nici „Bună ziua!” nu știa să spună, iar acum vorbește cursiv în limba română. Înainte vorbea doar turca, a tot încercat să învețe româna singur, dar până nu a făcut totul sub urmărirea unui profesor nu a reușit să învețe nimic.
Îi cam dau dreptate prietenului meu și cred că e necesar să faci un curs de limba română, chiar dacă ai crescut în România și vorbești fluent româna, dacă ai fost plecat atâția ani în altă țară e inevitabil să uiți limba română, chiar dacă crezi că îți aduci aminte limba și o vobești fluent, tot faci anumite greșeli. Profesorul meu de limba română obișnuia să spună că știi bine o limbă doar atunci când reușești să gândești în ea, asta se întâmplă cu o limbă pe care o vorbești 10 ani, iar limba nativă ajungi să o treci în plan secund.