În ultima perioadă piața anunțurilor de vânzare-cumpărare s-a dezvoltat extrem de mult, vorbim, pe de o parte, despre piața anunțurilor online, aflată într-o continuă evoluție și, pe de altă parte, de piața anunțurilor din media, anunțuri din ziare, reviste, canale de televiziune, aflată, la fel, într-o continuă creștere.
În piața anunțurilor online se duce o luptă importantă între 3 coloși, interesați de obținerea unui segment cât mai mare din piața de anunțuri online: Okazii, OLX (fost Mercador) și Tocmai.
Când vorbim despre anunțurile din media, trebuie să ne alegem cât mai bine un canal prin care vom distribui anunțurile: televiziune, publicații scrise sau radio.
Atât anunțurile online, cât și anunțurile din media prezintă avantaje și dezavantaje, dar nu pentru asta ne aflăm aici, ci pentru a vă da câteva sfaturi pentru a vinde sau a cumpăra ceva cât mai repede.
Fie că vorbim de anunțuri online, fie că vorbim de anunțuri date în media, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi simple atunci când dăm un anunț:
- toate datele din anunț trebuie să fie corecte, fără erori de scriere sau descrieri false ale produsului. O descriere falsă îți va aduce un potențial client, dar de aici și până la cumpărarea produsului este mult. Un produs cu o descriere corectă, detaliată, în care sunt prezentate și eventualele defecte, dar și părțile bune ale produsului cresc șansele de a găsi un cumpărător într-o perioadă mai scurtă de timp.
- anunțul să fie însoțit de poze reale. Pentru a avea șanse mai mari de a vinde produsul trebuie să îi atașați câteva imagini reale, de calitate bună, din care să se desprinde calitatea, marca și alte detalii despre produs, dar prin care se poate și dovedi că descrierea este conformă cu specificațiile și starea în care se află produsul. Nu se recomandă atașarea unor imagini de pe Internet, dar dacă faceți acest lucru vă recomandăm să precizați în anunț că imaginile sunt cu titlu de prezentare și că le-ați preluat de pe Internet, ideal ar fi să și precizați sursa de unde le-ați preluat.
- dați cât mai multe detalii despre modul în care puteți fi contacta, eventual, perioada orară în care vă pot suna cumpărătorii
Dar dacă sunteți cumpărător, la fel, trebuie să țineți cont de câteva lucruri în momentul în care căutați un anumit produs, fie că îl căutați în media sau în anunțurile online:
- verificați vânzătorul și părerile celorlalți utilizatori de pe site, dacă este posibil. În acest mod vă puteți feri de țepari, care au o reputație proastă și reviewuri negative din partea cumpărătorilor anteriori.
- verificați și căutați cât mai multe anunțuri înainte de a lua o decizie. Înainte de a cumpăra un produs căutați cât mai multe oferte, verificați toate siteurile de anunțuri pe care le știți sau uitați-vă în toate publicațiile scrise în care sunt anunțuri care vă interesează. S-ar putea să găsiți o ofertă mai bună.
- evitați anunțurile dubioase sau utilizatorii suspecți. Un anunț cu o descriere mult prea pozitivă s-ar putea să vă înșele, dar nu vă lăsați păcăliți, cereți să vedeți produsul înainte de cumpărare, dacă este posibil, sau cereți posibilitatea de a deschide coletul la primire. De asemeni, evitați-i pe vânzătorii suspecți, cei cu nume sau date de contact false, s-ar putea să fie persoane specializate în fraude și s-ar putea să fie interesați să vă vândă un produs inexistent sau unul defect.
Într-o scurtă analiză comparativă, atunci când vorbim de anunțuri online vorbim de mai multe posibilități de a descrie produsul, de a atașa imagini anunțului, de a oferi și mijloace online de a fi contactat (fie prin mesageria siteului de anunțuri, fie prin e-mail), dar și anunțurile media au avantaje: acestea ajung către un public nișat, targetat, cititorii unei publicații auto, spre exemplu, sunt mai interesați de anunțurile auto decât vizitatorii unui site de anunțuri în care sunt incluse mai multe categorii. În plus, dacă dați un anunț în media acesta este disponibil atât timp cât îl plătiți, imediat după ce nu veți mai plăti, adică după ce vă veți vinde produsul, anunțul va dispărea din publicație, dar dacă dați un anunț online acesta nu va dispărea decât după o anumită perioadă sau dacă îl dezactivați dumneavoastră, ceea ce înseamnă că mai puteți primi oferte de cumpărare și după ce ați vândut produsul, ceea ce uneori este extrem de deranjant.