Cum să omori o piață aproape moartă?

Se spune că românii când nu au de treabă își caută, acest principiu aplicându-se și în cazul problemelor, nu au destule probleme, mai creează câteva, să fie siguri că vor avea bătăi de cap în timpul pe care-l mai au de petrecut pe acest pământ.

Un grup de astfel de oameni inteligenți s-au gândit să formuleze un proiect de lege care să reglementeze activitatea traducătorilor și interpreților juridici. „Nimic rău în asta”, am spune prima dată, dar la prima vedere aruncată pe acest proiect de lege… ne ia cu greață. Atâtea redundanțe, absurdități, proceduri nejustificate, total inutile: crearea unei uniuni a traducătorilor în care se intră doar pe bază de examen, reînnoirea permisului la 6 ani, în afara acestei instituții nu ai dreptul să profesezi, trebuie să dai o cotă-parte din venituri acestei uniuni și multe altele. Nu are rost să mă mai lungesc în această privință, cazul a fost mult mediatizat, iar reacțiile din partea traducătorilor și interpreților juridici s-au răspândit cam în toate mijloacele de comunicare.

Ca de obicei, proiectul de lege include și câteva părți bune (acel examen, spre exemplu), dar se vede că au fost împrumutate principii, articole, idei din diverse surse, contopite într-o formă proastă și „Voila!”, a ieșit proiectul de lege, să se vadă că al nostru drag ONG nu freacă menta.

 

Dacă până acum am vorbit despre proiectul de lege, să vedem acum puțin și piața pe care acest proiect de lege vrea s-o reglementeze. E o piață care stă să moară, dar mai dă semne de viață din când în când, uneori mai având nevoie și oamenii de tradus și legalizat un act, de colaborări cu statul nici nu intră vorba în discuție, acestea fiind foarte prost plătite. Acest proiect de lege apare fără ca piața să o ceară, chiar nu e nevoie de așa ceva în acest moment, dar așa se întâmplă când unele inteligențe supreme „se fac că fac”.

 

Ați putea spune că este doar un proiect de lege și că lumea se agită degeaba, dar de aia se află în dezbatere publică, să se afle dacă acesta aduce vreun beneficiu sau prejudiciu celor cărora urmează să le fie aplicat. Nu sunt atins în niciun fel de acest proiect de lege, dar nu suport ideea că unii fac lucruri doar pentru a se afla în treabă, dacă nu e ceva util, ceva care nu e reclamat de societate, nu aduce vreun beneficiu cetățenilor etc, atunci, mai bine, să nu îl facem.

Lasă un răspuns