Cum aleg un diamant?

Alegerea unui diamant presupune o documentare laborioasă și o perioadă lungă de selecție a ofertelor diverișilor producători. Pentru a facilita această alegere trebuie să țineți cont de câteva sfaturi elementare pe care experții din domeniu le dau.

Cel mai simplu sfat de care oricine poate ține cont este „The Fourh C” (sau, în română, „Cei Patru C”): caratcolorclarity și cut. În română, carate, culoare, claritate și… tăietură, aici regula Celor 4 Patru C dă chix în limba română, dar aceasta este mai puțin important.

Să analizăm, pe scurt, Cei 4 C pentru a înțelege modul în care se poate face o selecție cât mai bună a diamantelor.

  1. Caratele. Caratul este unitatea de măsură a greutății diamantelor, un carat este echivalentul a 0,2 grame. Este clar că acesta este unul dintre factorii care influențează prețul într-o mare măsură, dar totuși trebuie să știți faptul că un diamant de dimensiuni mari presupune concesii în ceea ce privește calitatea unor anumite părți din diamant, de calitatea mai proastă decât restul diamantului, în general acestea fiind caracterizate prin defecte de suprafață.
  2. Culoare. Există mai multe sisteme prin care paleta de culori a diamantelor este măsurată, dar acest lucru este mai puțin important, un expert în domeniu vă poate îndruma foarte ușor către o anumită culoare de diamant, dacă aveți o anumită preferință. Ceea ce este obligatoriu să știți despre culorile diamantelor este că transparența este un indicator important în stabilirea prețului, aici intrând și măsura în care diamantul reflectă lumina, cu cât reflectă mai bine lumina și este mai transparent, implicit lipsit de culoare, cu atât diamantul este mai scump.
  3. Claritate. Claritatea diamantelor se referă la puritatea acestora, la lipsa de impurități. Aceste impurități se pot împărți în două mari categorii: incluziuni și excluziuni. Incluziunile sunt impuritățile din interiorul diamantelor, în timp ce excluziunile apar la exteriorul diamantelor, iar cel mai adesea acestea sunt sub forma unor zgârieturi.
  4. Cut sau tăietură. Aici nu cred că sunt necesare foarte multe clarificări, mai toată lumea știe că un diamant urât care este bine șlefuit este mult mai valoros decât un diamant frumos din forma sa naturală. De tăietura diamantului depinde nu doar forma sa, ci și gradul în care acesta reflectă lumina, dar tot de aceasta depinde și strălucirea diamantului. Oricâte carate ar avea un diamant și oricât de bine ar respecta cele trei C-uri de mai sus, dacă nu este șlefuit adecvat, valoarea acestuia scade considerabil.

 

Am trecut în revistă regula celor 4 C-uri, de acum nu mai rămâne decât să căutați magazine online diamante sau bijuterii cu diamante, precum inele cu diamante sau cercei cu diamante, așa mai departe. De asemeni, trebuie să aveți în vedere că achiziționarea unei bijuterii cu diamant trebuie făcută cu foarte mare atenție, s-ar putea ca un inel prost lucrat să reducă valoarea unui diamant, să pună în umbră un diamant scump, frumos și de foarte mare calitate. De asemeni, o bijuterie de calitate poate scoate un diamant din umbră.

 

Dacă ați reușit să înțelegeți Cei 4 C, atunci puteți să începeți căutarea diamantului dorit. Totuși, preferabil este să apelați la un specialist din domeniu când veți face achiziția.

 

Poate într-un alt articol vom povesti puțin și despre condițiile în care se formează diamantele și cum ajung acestea, trecând prin nenumărate intemperii să valoreze o avere și să fie atât de apreciate. Diamantele se formează la presiuni foarte mari, la adâncimi de peste 150 de kilometri, ajungând la suprafață prin intermediul erupțiilor vulcanice.

Despre aceasta într-un viitor articol, cu mult mai multe detalii.

Lasă un răspuns