Odată cu noul guvern condus de către Dacian Cioloș a apărut un nou proiect, cu un nume pe cât de haios, pe atât de folositor pentru cetățenii români: „Comisia de tăiat hârtii”. Această „comisie” are și un site web maisimplu.gov.ro, unde cetățenii se pot înregistra, pot semnala problemele pe care le întâmpină în cadrul anumitor instituții (bineînțeles, se au în vedere doar probleme ce au legătură cu birocrația) și pot evalua propunerile pe care alți cetățeni le-au făcut pe platformă.
De apreciat ceea ce încearcă această Comisie de tăiat hârtii, este un semn că și în România instituțiile statului sunt pe calea cea bună, învățând să folosească tehnologia într-un mod inteligent, pentru a-i consulta pe cetățeni și a transforma acest mediu virtual într-unul favorabil dezbaterii publice.
Până în acest moment s-au înregistrat aproximativ 3000 de propuneri pe platforma maisimplu.gov.ro, administrată de către Comisia de tăiat hârtii. Asistăm și la înaintarea de către guvernul Cioloș a unei legi care să faciliteze procesul de de-birocratizare pe care l-a promis „noua clasă tehnocrată”, așa cum sunt adesea intitulați sau le place lor să li se spună. Mai exact, ieri a fost adoptatată o ordonanță de urgență care are menirea de a reduce numărul de documente pe care instituțiile publice îl pot solicita contribuabililor. Legea a fost intitulată caraghios drept legea cu un singur articol, acesta reglementând faptul că nicio instituție a statului nu poate cere contribuabililor o informație care este disponibilă în bazele de date ale statului.
De abia aștept să văd modul în care legea propusă de Comisia de tăiat hârtii va reuși să fie implementată. În cazul în care aceasta va fi implementată cu succes, nu doar noi contribuabilii vom avea de câștigat, ci și statul român, conform unor estimări acesta cheltuie în jur de 2 miliarde în fiecare an pentru a achiziționa formulare și tipizate, indispensabile birocrației. Prin noul proiect aceste 2 miliarde/an ar putea fi economisite, rămâne de văzut dacă chiar așa va fi.
Sfat: Dacă aveți timp liber și nu știți cu ce să-l ocupați, dar doriți să vă și amuzați, vă recomand să intrați pe platforma Comisiei de tăiat hârtii și să citiți mărturiile contribuabililor, cu siguranță vă veți minuna de ce povești sunt pe acolo. V-a plăcut Kafka? Cu siguranță vă vor plăcea și poveștile, din păcate reale, ale cetățenilor români. Veți descoperi un mix fabulos de prostie și absurditate, completate de incompetența și superioritatea nejustificată a birocraților. Lectură plăcută! (Vă recomand să fiți precauți, s-ar putea ca efectul scontat la început, distracția, să fie mult mai pervers decât vă așteptați și să se transfome, de fapt, în iritare, enervare, revoltă.)