Cin’ mai e agent secret?

Ieri a fost o zi tumultoasă în mass-media românească, nu există jurnal online sau presă scrisă sau televiziune care să nu fi menționat ceva legat de documentele postate de către Robert Turcescu pe blogul personal în cursul dimineții.

La început s-a crezut că documentele sunt false sau că blogul lui Robert Turcescu a fost spart și cineva râde de cititorii lui și de el. Au urmat, mai pe seară, niște explicații din partea lui Turcescu, date în cadrul unei emisiuni de la televiziunea la care are și el o emisiune, B1 TV, adică.

 

Explicațiile lui Turcescu mi se par halucinanten, mi se pare absurd ca un om simplu să aibă un acces sinceritate mistico-divină, mi se pare o scuză foarte proastă, în plus autenticitatea acelor documente este discutabilă.

Sunt câteva lucruri pe care vreau să le subliniez, ce mi se par mie ciudate și îmi dau de gândite, deci:

  • în cadrul emisiunii în care a recunoscut că a fost agent sub acoperire, Turcescu a avut un comportament ciudat, o stare de neliniște lipsită de spontaneitate, cam stângace pe alocuri, părând un dialog stângaci regizat dinainte. Unele schimburi de replici avute cu realizatoare emisiunii sunt de-a dreptul proaste, iar lăsarea lavalierei și plecarea din platou, la fel, par două lucruri ciudate, maschează ceva, parcă.
  • apelul la divinitate al lui Turcescu pare obositor la un moment, prea mult îndeamnă la căutarea în conștiință, la spiritualizare, își pune faptele în seama remușcărilor de conștiință, dându-se dispus să fie pedepsit și să se conformeze instanțelor pământești. E absurd că îi îndeamnă și pe ceilalți să facă la fel, tare îmi pare mie că anticipează ceva.
  • totul pare rupt dintr-un scenariu de film sau dintr-o carte, Turcescu pare eroul depravat care s-a reîntors la Dumnezeu și își recunoaște greșelile în fața publicului, așteptând să fie iertat sau lapidat de către mulțime.
  • dintre exprimările folosite de el subliniez: „mă uscam pe interior”, „eram fariseu”, „un nimeni”, „muream”. Repet, prea pare totul rupt din filme, un om cu o asemenea experiență în presă cunoaște rezonanța și forța acestor cuvinte, totul pare bine pus la punct dinainte.
  • nu îl cunosc foarte bine pe Turcescu, dar nu prea îl vedeam ca un individ care să fie un fanatic religios, un acces de religiozitate precum acesta pare o nebunie, o reîntoarcere la 180 de grade mi se pare aproape imposibilă pentru un om întreg la cap, mai ales având în vedere riscurile implicate de către acestă descoperire. Dacă totul este adevărat, Turcescu riscă să facă închisoare, e o încălcare gravă a Noului Cod Penal, dar și a legii privind siguranța națională (nr. 51/ 1991).

 

Câteva lucruri și despre autenticitatea documentelor și despre posibilele scamatorii care s-ar putea ascunde în spatele acestor dezvăluiri făcute de Turcescu:

  • pozele alb-negru mă fac să îmi pun și mai multe întrebări, e mult mai ușor un trucaj, acesta poate fi realizat și fizic, nu doar pe calculator.
  • un angajat sub acoperire al serviciilor secrete nu cred că are o legitimație, e absurd, descoperirea ei ar putea duce foarte ușor la deconspirarea lui. E un risc mult prea mare și nu e rentabil un asemenea act, probarea faptului că respectivul este angajatul unui serviciu secret se pot face altfel, mult mai tăcut și în siguranță
  • pozele cu fluturașii, la fel, mi se par o prostie. Un agent sub acoperire nu primește fluturași de salariu, orice înregistrare contabilă poate duce la deconspirarea agentului, iar, la fel, expunerea la asemenea riscuri nu e profitabilă niciunei părți.

 

Înțeleg că un agent sub acoperire infiltrat în presă poate aduce multe beneficii serviciilor secrete, poate fi trimis ușor în afara țării, în zone conflict, la întâlniri oficiale etc., dar și posibilitățile de manipulare a oamenilor prin intermediul presei. Robert Turcescu este mult prea celebru pentru a risca să fie agent sub acoperire, cu siguranță se iau măsuri dinainte pentru a se evita astfel de scandaluri, se caută oameni din umbră, nu chiar atât de celebri, zic eu.

Mie îmi pare o acțiune de manipulare, un joc ieftin de imagine, parte a campaniei electorale pentru prezidențiale. Oare să nu fie o diversiune, o distragere a atenției? A aflat cineva că Turcescu a fost agent sub acoperire, iar acest scandal apare doar pentru a masca niște posibile dezvăluiri? Să fie doar un PR stunt, o scamatorie de marketing menită să îl facă pe R. Turcescu și mai celebru? Să urmeze după această (falsă) dezvăluire o alta? Cea despre care ne-a tot spus Băsescu? Și mai ciudat este că Turcescu face parte dintr-o televiziune care-i sclava lui Băsescu și a partidului său.

 

Ceva pute în toată povestea asta, undeva îmi scapă ceva, ceva nu-i în regulă. Nu m-ar mira ca toate acestea să fie date peste cap și să aflăm atunci tot adevărul.

 

Cin’ mai e a agent secret? E chiar așa frumos și la modă să te dai agent sub acoperire? Ce urmează? Să aflăm că toată România e angajată a serviciilor secrete?

Lasă un răspuns