Lansarea aplicației Uber în România s-a făcut cu surle și trâmbițe, toți spuneau că era nevoie de o concurență serioasă pentru firmele de taximetrie din București pentru ca acestea să fie motive într-un fel să își îmbunătățească serviciile.
Un mare boom se anunța, o aplicație care înlătura plata cu bani gheață, care îți arăta detalii despre șoferul și mașina ce urmează să te preia, posibilitatea de a evalua șoferii și a vedea recenziile altor persoane care au circulat cu respectivul șofer. Nimic foarte neobișnuit până aici, s-ar zice. Marea schimbare venea tocmai din asprele criterii prin care Uber își alegea mașinile și șoferii, de aici apărând așteptările cele mai mari.
Uber a mers o perioadă, au apărut păreri și aprecieri bune, au existat și hateri care nu au găsit diferențe prea mari între serviciile clasice de taximetrie și Uber, unii bazându-se pe încrederea în șoferi au folosit aceste servicii pentru a transporta colete etc etc.
În regulă până acum. Taximetriștii au simțit amenințarea, au încercat să explice că activitățile desfășurate de Uber sunt ilegale, dar nu exista o lege clară în care să fie precizat acest lucru cu exactitate. Astăzi, însă, președintele României a promulgat legea prin care Uber este scos în afara legii, fiind vorba despre modificările și completările aduse legii 38/2003. Adăugirile aduse acestei legi stipulează în mod explicit interzicerea transportului de persoane contra cost în lipsa unei autorizații valabile de taximetrie.
Aici se termină povestea Uber.
Se pare că cei de la Uber nu au înțeles ceva: pentru a supraviețui într-un sistem corupt trebuie să aplici practicile specifice acestuia, altfel spus: bă băieți, voi ați auzit de mită? Ea-i cea care face pămâtul să se-nvârtă. Fără ea nu aveți șanse să rămâneți pe aici. Pasul greșit l-ați făcut și e cam târziu, sistemul a intrat în modul de autoapărare și v-a eliminat.
Pa, Uber! A fost o plăcere să v-alungăm de la noi din țară. Nu suntem deloc prietenoși, iar nici la capitolul ospitalitate nu stăm mult prea bine.
Update: Uber își continuă activitatea în România, în ciuda adoptării acestei legi. Reclamă un aspect nereglementat de către lege, ridesharingul.