Cât de smart este un telefon?

Nu m-am dat niciodată un mare cunoscător într-ale tehnologiei, chiar dacă am avut perioade în care eram la curent cu toate tehnologiile care erau lansate pe piață, totul doar din pasiune.

Pasiunea a murit, dar printre prieteni tot am rămas cunoscut drept un tip care se pricepe la tehnologie și se întâmplă adesea să mai primesc întrebări precum: „În funcție de ce criterii să îmi aleg telefonul?”, „Ce să aleg dintre S6 și iPhone 6?”, „Ce părere ai de un telefon cu procesorul ăsta? Dar de camera lui ce zici?”.

Rareori mă apuc să scriu zeci de rânduri de sfaturi și explicații, mai ales din lipsa de timp, dar și pentru că nu mă simt deloc stăpân pe situație, nu îmi doresc să ghidez persoanele către decizii greșite.

Avertizându-i că nu-s un expert, le dau câteva sfaturi simple, în funcție de context, dar cel mai adesea îi trimit către resurse de pe Internet, le trimit diverse comparaii făcute de bloggeri, vloggeri sau publicații de specialitate și îi îndrum să citească sau să vizualizeze acele materiale și apoi să ia o decizie.

Câteva review-uri și videoclipuri de pe Youtube și situația e mult mai clară, un posibil răspuns se conturează, e mult mai ușor să înțelegi cât de smart e un telefon, că nu degeaba am ales acest titlu pentru articol, e una dintre întrebările trăsnite pe care le-am primit de la un prieten care mă întreba cât de smart cred că este un Sony Xperia Z5 Compact. Bineînțeles că înainte de orice m-am apucat să râd, cu greu oprindu-mă și căutând specificațiile telefonului pentru a vedea „ce poate”, apoi văzând câteva review-uri care puneau în comparație cu alte smartphoneuri care se încadrează în același buget, acesta fiind principalul criteriu care prima pentru prietenul meu în alegerea noului gadget, preferabil cât mai smart, zicea el. În fine, a ales acel Sony și e foarte mulțumit de el, reamintindu-mi periodic cât de smart e telefonul lui.

Lasă un răspuns