Candidat independent, dar campania cine o finanțează?

Despre politică s-au spus multe în ultimul timp, poate mult prea multe, dar mai este loc de o întrebare simplă, pe care puțini și-o pun: cine susține campania electorală a unui candidat independent?

Trebui să ne gândim, totuși, că prețurile unei campanii electorale nu sunt sume pe care și le permite oricine. Știm că în spatele partidelor se ascunde o clică, o grupare ancorată bine în niște grupări infracționale (inclusiv companii) care sunt dispuse să plătească (aproape) oricât pentru a ajunge la conducere favoriții lor.

OK, atunci care este diferența dintre un partid și un candidat independent. Problema este că despre partid se știe că este finanțat de anumite „forțe”, dar candidatul independent… nu este tocmai atât de independent pe cât se dă. Nu cred că un candidat independent își poate permite să își susțină singur costurile de campanie, astfel că este obligat să renunțe la independență și să accepte donații, mai mult sau mai puțin legale din partea unor companii sau a unor persoane influente, astfel că imparțialitatea și independența se cam duc naibii. Este clar că reciprocitatea cere ca respectivul candidat „independent” să întoarcă favorurile și, odată ajuns la putere, să le ofere „mulțumiri” celor care l-au susținut.

 

Nu mă refer la nimeni, nu vreau să arăt pe nimeni cu degetul, dar nu cred că nici această independență mascată nu este tocmai în regulă. Totul ar fi mult mai clar dacă totul ar fi la vedere, câți bani se investesc în campanie, de unde vin banii și așa mai departe, totul la vedere, accesibil oricui. Nu știu de ce, dar tare teamă îmi este că dacă ar fi obligați să facă așa ceva, tot s-ar găsi unii care să înșele lumea și să manipuleze aceste cifre după bunul lor plac. 🙂

 

Dependent sau independent? Cât de independent?

Lasă un răspuns